Jdi na obsah Jdi na menu

Bajza obsadil na Mistrovství Evropy v krosu 79. místo

V neděli 13.prosince se v irském Dublinu konalo 16.  Mistrovství Evropy v krosu.  Na této akci reprezentoval Českou republiku také náš junior Jakub Bajza. Původně měl nastoupit v kategorii "Muži 23" i Milan Kocourek, čerstvá posila našeho družstva, ale pro onemocnění s výpravou do Dublinu nakonec neodcestoval. Česká výprava čítala celkem 6 členů, a to 4 juniory (Bajza, Homoláč, Jalový a Živec), juniorku Bařinovou a Lucii Sekanovou, která nastoupila v kategorii "Ženy 23". Seniorské kategorie vedení svazu neobsadilo. Nejvíce se slibovalo od juniorů, kteří měli v soutěži družstev medailové ambice.

Obrazek

Pořadatelé připravili klasickou krosovou trať v Santry parku, jež se nachází v okolí atletického stadionu místního klubu Clonliffe Harriers, což jsou naši tradiční soupeři v PMEZ. V dublinu 3 týdny před mistrovstvím vydatně popršelo, takže travnatý povrch byl pořádně nasáklý. Ikdyž se na trati nevyskytoval žádný větší kopeček, podmok ji činil náročnou.

Obrazek

Junioři se představili jako druzí v pořadí a běželi trať dlouhou 6 km. Jakub Bajza měl dobře potrénováno i vyladěno, takže se dal očekávat i slušný výkon, kterým by mohl navázat na svá letošní výborná umístění v bězích do vrchu. Výprava však měla náročné cestování, protože při přesedání ve Frankfurtu nestihli letadlo a do Dublinu se tak dostali až v sobotu ve 3h ráno. Vzhledem k tomu, že Jakub zahájil svou cestu z Valašska již v pátek časně ráno, tak mu skoro 24hodinové cestování evidentně neprospělo. V sobotu dopoledne se totiž museli jít všichni seznámit s mistrovskou tratí, takže toho ani moc nenaspal. V den závodu se to na Jakubovi projevilo přicházejícím nachlazením - knedlík v krku a ucpaný nos. Přesto Kuba bojoval a bylo z toho nakonec 79. místo v čase 20:41 min

Obrazek

Nejlepšího výsledku z našich dosáhl právě v tomto závodě Jakub Živec, který obsadil časem 19:11 min. výborné 15. místo. Jiří Homoláč doběhl v čase 20:14 min na 64. místě a čtvrtý člen družstva Filip Jalový obsadil 83. místo (20:48).  Družstvo juniorů tak obsadilo se součtem 241 bodů 12. místo.

Druhého nejlepšího výsledku z České výpravy dosáhla Lucie Sekanová, když v kategorii "Ženy 23" obsadila 23. místo. Juniorka Martina Bařinová svým 27. místem také nezklamala.

V závodě mužů jsme mohli ve vítězném španělském reprezentačním družstvu vidět téměř všechny naše soky z únorového PMEZ v krosu v Istanbulu - konkrétně vítězného Alemayehu Bezabeha, Sergia Sancheze (4.), Ayada Lamdasemma (5.) i Javiera Guerru (30.), kteří na klubové úrovni startují za Bikila Toledo. I to vypovídá o kvalitě běžců soutěžících v PMEZ. 

 

Náhledy fotografií ze složky ME v krosu 2009