Jdi na obsah Jdi na menu

Rudolf Götz nepostoupil na OH z rozběhu na 400m

Dnes ráno absolvoval svůj první olympijský start i náš čtvrtkař Rudolf Götz. V nabité konkurenci 56 závodníků rozdělených do 7 rozběhů měl velmi těžkou pozici. Ačkoliv letos Ruda zaběhl svůj osobní rekord 45,78 vt., kterým zůstal pouhou setinu za letitým národním rekordem Karla Koláře, znamenal tento výkon až 70. místo v absolutních (neredukovaných) letošních světových tabulkách ! Taková je na čtvrtce konkurence. Takže i postup z rozběhu by byl již  velkým úspěchem.

Jak se nakonec ukázalo, bylo potřeba běžet každopádně pod 46 vteřin, protože poslední přímý postupový čas (ze 3. místa) měl hodnotu 45,96 vt. a poslední postupový čas byl dokonce 45,43 vt. !

Ruda obsadil po statečném výkonu 6. místo ve 4. rozběhu a výkonem 46,38 vt. se bohužel do dalších kol nekvalifikoval. Podle jeho slov běh nezvládl takticky. "Moc jsem to napálil," řekl novinářům. Tempo nasadil podle Hurtaulta Erisona v dráze před ním, neboť měl takřka stejný osobní rekord. "Jenže jsem ho za chvíli doběhl," uvedl český čtyřstovkař. "A při výběhu do cílové rovinky mi došly síly," dodal.

Z rozběhů dál nepostoupili i takový borci jako je kanaďan Tyler Christopher (letošní halový mistr světa), jamajčan Michael Blackwood, nebo grenaďan Francique. Nejlepšího času dosáhl Chris Brown z Baham (44,79), vítěz nejkvalitnějšího 2. rozběhu.

Výsledky: http://www.iaaf.org/oly08/results/eventCode=3659/racedate=08-18-2008/sex=M/discCode=400/combCode=hash/roundCode=h/results.html#det

Pro Rudu to však byla určitě velmi cenná zkušenost, kterou by mohl efektivně zúročit ve svém dalším atletickém snažení, neboť je ještě mlád a má toho ještě hodně před sebou.   

 

Obrazek