Jdi na obsah Jdi na menu

Na PMEZ v krosu jsme obsadili 7. místo, Pascal Mombo Sarwatt byl čtvrtý

V neděli 6.února se uskutečnil další, tentokráte již 47. ročník Poháru mistrů Evropských zemi v krosu. Naši běžci se na tento podnik nominovali již po osmé v řadě a v rámci Poháru mistrů jako takového, šlo o 17 účast (8-7-2). Kvalifikačním závodem bylo jarní Mistrovství ČR v krosu v Temelíně, kde zvítězil Jan Kreisinger před Milanem Kocourkem a Róbertem Štefkem. Tyto tři medailisty doplnili ještě další tři běžci ve složení Jakub Bajza, Martin Frei a uvažovanou africkou posilou byl opět Pascal Mombo Sarwatt. 

dscf7755.jpg

 

Běželo se nedaleko Milána, v San Vittore Oloně, na trati populárního závodu Cinque Mulini, který patří do světové krosové série a v minulosti se ho zúčastnila řada zvučných jmen. Letos se běžel již po 79. Zajímavým zpestřením pro běžce i diváky byl průběh skrze útroby stavení starého statku, kde byl natažen zelený koberec. Běžci zde museli zpomalit a seřadit se za sebe, aby se vměstnali do úzkých chodbiček. Všechny prostory byly monitorovány televizními kamerami, takže diváci mohli tento průběh sledovat na velkoplošné obrazovce.

dscf7698.jpg

 

Letošního ročníku se zúčastnil rekordní počet 62 týmů z 22 zemí, přičemž nejvíce obsazená byla právě mužská kategorie, v níž se na start postavilo 21 týmů. Cílem naší výpravy bylo obsadit jednu pozici na stupních vítězů a v pořadí družstev obhájit aspoň 6. místo z loňského roku.

 

Po startu si velmi aktivně počínal Pascal Mombo Sarwatt, který se usadil na čele závodu a první dvě kola diktoval tempo závodu většinou on. Zhruba v polovině závodu se vytvořila vedoucí čtyřčlenná skupinka, v níž byly hlavní favorité jako španěl Hyad Lamdassem z týmu obhájců prvenství Bikila Toledo a Youssef El Kalai z portugalské Comforlimpy. Jan Kreisinger a Milan Kocourek se pohybovali okolo 40. místa a o dalších 15 míst dál běžel Martin Frei a Jakub Bajza. Robert Štefko si při sobotním tréninku natáhl lýtkový sval a k závodu nenastoupil.

Při náběhu do posledního kola poodběhli první tři běžci Pascalovi a jako první do cíle s přehledem finišoval loni druhý Španěl Lamdassem v čase 28:58 min., druhý doběhl Portugalec El Kalai (29:00) a třetí Burunďan Abraham Niyonkuru (29:01) běžící za francouzský tým AG Provence. Pascal doběhl, stejně jako loni s mírným odstupem čtvrtý v čase 29:09 min.

dscf7801.jpg

Jan Kreisinger měl v polovině trati malé problémy, když ho předběhl i Milan Kocourek, ale nakonec se propracoval na konečné 32. místo (31:06). Milan Kocourek doběhl na 39. místě v čase 31:17 min. Milan se zaměřuje na splnění limitu na halové ME v Paříži v běhu na 3000m a to se děje na úkor vytrvalosti, která v závěru pochyběla. Jako čtvrtý z našich doběhl na 50. místě Jakub Bajza (32:00), pro něhož to byl debut na krosovské odnoži Poháru mistrů a svým výkonem nezklamal, i proto že patřil k nejmladším účastníkům mistrovského závodu. Na 62. místě potom doběhl Martin Frei (32:28), jehož částečně omezilo nachlazení. Róbert Štefko se vinou svalové indispozice závodu nezúčastnil.

 

Tato umístění rozhodla o tom, že v součtu umístění nejlepší čtveřice běžců jednotlivých týmů, jsme získali celkové 7. místo. Oproti vytyčeným cílům to bylo o jedno místo horší i včetně závodu jednotlivců, takže celkově se dá naše účast hodnotit jako lepší průměr. Závodu se zúčastnil rekordní počet běžců (104) a týmů (22), přičemž se naši první čtyři běžci umístili v první padesátce pořadí a družstvo uzavřelo první třetinu, takže z tohoto pohledu jde o výsledek poměrně solidní.

 

Výsledky družstev - muži

Výsledky - jednotlivci 

 

vysledky-druzstev.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky PMEZ v krosu 2011