Jdi na obsah Jdi na menu

Běžci obsadili na PMEZ v krosu v Istanbulu 7. místo

V neděli 1. února se uskutečnil v tureckém Istanbulu v pořadí již 32. ročník Poháru mistrů evropských zemí v krosu.

V této 16 milionové megapoli na pomezí Evropy a Asie se konal stejný závod již v roce 2007 a tenkrát jsme obsadili 8. místo. Letos jsme jeli zároveň obhajovat loňské 5. místo z portugalské Albufeiry, které je doposud nejlepším výsledkem družstva v krosové odnoži PMEZ. Tento závod byl již naší 11. po sobě jdoucí účastí v PMEZ.

Do družstva byli z našich běžců nominováni Róbert Štefko, Jan Kreisinger, Tomáš Blaha, Martin Frei a Pavel Faschingbauer, který však s výpravou kvůli zdravotním komplikacím nakonec neodletěl. Významnou posilou se stal 19-ti letý Ezekiel Jafari Ngimba z Tanzánie, jehož jsme získali nedávno na oficiální hostování. Družstvo totiž může mít podle pravidel v sestavě i jednoho cizince, čehož využila minimálně polovina zúčastněných týmů.

Obhajoba loňského umístění byla hodně obtížná, což jsme věděli již před samotným závodem. Do závodu se v kategorii mužů přihlásilo celkem 20 družstev a to je zatím nejvyšší počet, který jsme po dobu našeho působení v této soutěži zaregistrovali. Za této situace jsme považovali za dobrý výsledek umístění do 10. místa.

Závod se tentokráte běžel v asijské části Istanbulu, v části Üsküdar. Samotné závodiště bylo v parku Valigebad Kor Usu, kde pořadatelé připravili 10 km trať složenou z pěti 2,0 km okruhů s částečně travnatým povrchem, více písčitým a místy i blátivým povrchem. Trať byla poměrně členitá s několika výběhy i se seběhy. V době závodu byla teplota cca 7 stupňů Celsia, oblačno a vlhko po nočním dešti.

Obrazek

 

Po startu se v průběhu 1. kola utvořila vedoucí asi 15 člená skupina, v níž byl k naší radosti i  Ezekiel Jafari, ostatní členové družstva se pohybovali v druhé polovině startovního pole.  Róbert Štefko začal opět "ze zadu" a to i díky tomu, že k závodu nastoupil s menším tréninkovým deficitem způsobeným předchozími zdravotními komplikacemi. V průběhu závodu se vedoucí skupina zúžila na cca 10 nejlepších a Ezekiel se v ní pohyboval okolo 6.-8. místa. Jan Kreisinger, jako druhý z našich, běžel v 5 desítce a na záda mu dýchal Tomáš Blaha, který ho dokonce ve 3 okruhu na chvíli předstihl. Róbert Štefko se postupně prodíral startovním polem kupředu a Martin Frei běžel okolo 80. místa.

Obrazek

 

 

Ezekiel na trati - pod žlutým dresem má modré triko (st.č. 215). S číslem 285 vítěz Pražského maratonu 2007 portugalec Helder Ornelas a s číslem 255 celkově třetí ital Andrea Lalli

V posledním kole se rozpadla i vedoucí skupina a to především zásluhou zásluhou naturalizovaného španěla Alemayehu Bezabetha běžícího za klub Bikila Toledo. Jeho snaha byla také nakonec korunována vítězstvím (32:01 min.) před v cíli druhým Mustafou Mohamedem (32:06), běžícího za švédský Halle IF. Třetí místo obsadil Andrea Lalli (32:10) z italského GA Fiamme Gialle. Z našich byl podle předpokladů nejlepší Ezekiel Jafari Ngimba, jež nakonec doběhl na 7. místě v čase 32:32 min. Na 40. místě jako druhý z našich finišoval Jan Kreisinger (34:32), Róbert Štefko zakončil svou stíhací jízdu na 44. místě (34:47), Tomáš Blaha obsadil 47. místo (34:55) a Martin Frei závod dokončil na 87. místě v čase 36:48 min. 

Obrazek

 

Součet umístění prvních 4 běžců našeho týmu tedy činil 138 bodů a to znamenalo v konečném účtování celkové 7. místo. V nejvyrovnanějším závodě posledních let nakonec zvítězil portugalský klub Maratona Clube de Portugal (55 b), ačkoliv její 1. závodník doběhl až za Ezekielem Jafarim, ale ostatní 3. členové se vtěsnali do 21. místa. Druhé místo obsadil domácí klub Kocaeli Buyusekhir Belediye (62 b) a na třetím místě se umístili španělský klub Bikila Toledo (63 b), který nahradil dosavadního suveréna CA Adidas, jež tuto soutěz vyhrál v předchozích letech. Letos se však z ekonomických důvodů soutěže nezúčastnil. Pro dokreslení o vyrovnanosti závodu uvádím, že na čtvrtém místě se umístil jeden z favoritů na prvenství, portugalská GDR Conforlimpa (65 b) a pátí byli italové GR Fiamme Gialle (75 b). Z toho je vidět, že každý bod (umístění jednotlivce) měl velkou váhu.

Výkon "kroměřížského" běžce Ezekiela Jafari Ngimby je zároveň historicky nejlepším výsledkem na obou podnicích PMEZ (kros a půlmaratón). Doposud se žádný z našich běžců neprobojoval do první desítky celkového pořadí. A to ještě přicestoval kvůli poruše letadla se skoro denním zpožděním... 

Součástí celého podniku budou i mistrovské závody v kategorii žen, juniorů a juniorek.

Turečtí organizátoři se celého podniku zhostili na velmi dobré úrovni, počínaje propagací, přes ubytování, organizační zabezpečení a závěrečným vyhodnocením konče. Zajímavostí závodů byla malá demonstrace místních obyvatel v průběhu závodu, kteří protestovali proti plánované zástavbě parku, ve kterém se závod konal. 

 

Výsledky: http://www.uskudar2009.org/results.html

 

 

Související články: http://www.behy.cz/2009020101-pmez-ak-kromeriz-v-istanbulu-s-tanzancem-ngimbou-sedmy.html

 

 

Náhledy fotografií ze složky PMEZ v krosu 2009-Istanbul