Jdi na obsah Jdi na menu

AK Kroměříž má bronz z PMEZ v půlmaratonu!

V neděli 30.října se uskutečnil 25. ročník Poháru mistrů Evropských zemí v půlmaratonu. Naši běžci se na tento podnik nominovali po osmé v řadě a v rámci Poháru mistrů jako takového, šlo již o celkem 19. účast (8 kros - 8 půlmaraton -3 dráha). Kvalifikačním závodem bylo pardubické jarní Mistrovství ČR v půlmaratonu, kde zvítězil Jan Kreisinger a ostatní běžci svým umístěním v první desítce pořadí jednotlivců vybojovali další účast na Poháru mistrů. Do Portugalska tedy odjela pětice běžců ve složení Jan Kreisinger, Robert Štefko, Jakub Bajza, Tomáš Blaha a David Gerych.   

dscf8351.jpg

Almeirim celkem dobře známe, protože se tady pohárové klání uskutečnilo už po třetí a v roce 2004 jsme zde absolvovali naši absolutní premiéru na PMEZ, tenkrát v krosu. Pořadatelé z Conforlimpy postavili v rámci místního Meia Maratonu stejnou trať jako v roce 2008, jež vedla převážně ulicemi města. Byla poměrně rychlá, bez výraznějších převýšení, s dlouhými rovinkami a málo zatáčkami. V den závodu panovalo výstavní počasí, slunečno, nevětrno a v deset ráno optimálně teplo.

dscf8389.jpg

Souboj o prvenství byl opět v režii obou domácích rivalů, Maratona Clube de Portugal a domácí G.D.R.  Conforlimpa. Zbývajících 7 týmů se potom popralo o třetí místo. To bylo také tajným cílem naší výpravy, i proto, že jsme tuto pozici přijeli obhajovat z loňského roku. Horší výsledek by tedy nebyl úspěchem, i když úspěchem bylo vlastně již to, že jsme na pohárové běhání vůbec odcestovali! Součástí pohárového závodu byla i kategorie žen, která měla loni svůj první ročník v Torres Vedras, při níž si dámy  zaběhly trať 15 kilometrů. Na start závodu nastoupilo celkem 891 běžců a běžkyň. 

dscf8359.jpg

V samotném závodě mužů se bezprostředně po startu odtrhla vedoucí tříčlenná skupinka, kterou tvořil loňský vítěz Hermano Ferreira (Conforlimpa), dále letošní vítěz PMEZ v krosu, El Kalai (Maratona) a jeho kolega Jose Rocha. Za nimi běžela početná a silná 14 členná skupina, v níž byl i náš Jan Kreisinger a běžci obou favorizovaných týmů Maratony a Comforlimpy. V dalších skupinkách za nimi běželi i zbývající naši běžci David Gerych, Jakub Bajza, Tomáš Blaha. Robert Štefko od startu praktikoval svůj osvědčený styl vyznačující se rozvážným začátkem. Po celou trať si výborně počínal Hermano Ferreira z Conforlimpy, který zvítězil v dobrém čase 1:02:55 hod. a s přehledem obhájil své loňské vítězství. Za ním doběhli dlouho vedoucí El Kalai (1:03:21) z konkurenční Maratony a třetí byl jeho kolega Rocha (1:03:57). Když na následném čtvrtém a šestém místě dorazili do cíle i další dva jejich kolegové, znamenalo to pro tento tým jasné vítězství v soutěži družstev s 15 body. Honza Kreisinger nakonec zaběhl výborný závod, když jako první Neportugalec obsadil historicky nejlepší umístění, jakého kdy český běžec na tomto podniku dosáhl a to 8. místo v čase 1:05:04 hod., který je zároveň letošním tabulkově nejlepším časem. 

dscf8370.jpg

 

Jako druhý z našich doběhl na 16. místě David Gerych (1:08:57), který se na pohárový půlmaratón dokázal dobře připravit. Na 20. místě zacíloval nejmladší člen našeho týmu Jakub Bajza (1:09:31) , na 25. místě jistil výsledek Robert Štefko (1:11:04) a Tomáš Blaha  uzavřel třetí desítku (1:12:40).   

Tyto výsledky jednotlivců rozhodly o tom, že v součtu umístění čtveřice nejlepších běžců jednotlivých týmů, jsme vybojovali s počtem 82 bodů krásné 3. místo. Tím se nám podařilo zopakovat bronzová umístění z let 2007, 2009 a 2010 a dosáhnout letošního nejlepšího sportovního klubového výsledku.  V Almeirimu nám byli tentokráte největším soupeřem Irové a Dáni, s nimiž naši kluci bojovali až do posledních metrů a bodový odstup mezi námi byl poměrně těsný. 

dscf8439.jpg

 

Fotogalerie:  http://20kms.almeirim.org/fotos11/ 

VÝSLEDKY PMEZ - družstva 

VÝSLEDKY PMEZ - jednotlivci (ženy a muži) 

Web závodu:  http://20kms.almeirim.org/

 

 

Náhledy fotografií ze složky PMEZ v půlmaratonu 2011-Almeirim