Jdi na obsah Jdi na menu

MČR v běhu na 10000m - hattrick v podání Kocourka, Fejfara a Bajzy

Již druhým rokem se konalo Mistrovství České republiky v běhu na 10000m odděleně od dráhového šampionátu. Po loňské bílinské premiéře se letos mistrovství uskutečnilo v Hradci Králové, na stadioně TJ Sokol. Za náš klub se na start v kategorii mužů postavilo celkem 5 běžců, mezi nimi i "nováčkové" Ondřej Fejfar a Jiří Homoláč. 

Nejvetším favoritem MČR byl obhájce titulu a současný nejlepší český běžec, Milan Kocourek, který se chtěl pokusit o splnění přísného limitu (28:55 min.) na ME do Helsinek. Při neúčasti Honzy Kreisingera, který se za týden pokusí na pražském PIM maratonu o limit na OH v Londýně, se cesta na stupně vítězů pomyslně otevřela i pro Jakuba Bajzu, Ondřeje Fejfara, Jiřího Homoláče a Martina Freie.

Na start se postavil poměrně vysoký počet běžců a ihned po výstřelu nastolil Milan Kocourek strojové tempo cca 2:50 min./km. Bohužel zatažená obloha nevěštila nic dobrého a asi 10 min.před plánovaným doběhem se spustila silná průtrž mračen, která zpomalila Milanovo tempo. V sólo závodě si tak bezpečně doběhl pro 2. po sobě jdoucí mistrovský titul. Na Helsinky, na naše poměry výborný čas 29:33,56 min. zatím nestačil, ale nominoval se na Evropský pohár v běhu na 10000m, který uvítá baskická metropole Bilbao. Současně také získal již letošní 4.mistrovský titul (před tím 2x hala + kros) a to je začátek května!

12_hrkr_0310.jpg

Se ztrátou něco málo přes 1 minutu se jako stříbrný v cíli objevil Ondřej Fejfar (6), naše nová posila, který dosáhl času 30:35,85 min. Smůlu měl v závěru Jakub Bajza, kterému rozhodčí zazvonili do posledního kola o jeden okruh dříve...ale i přes to, že to skutečné "poslední" kolo musel vytrápit ve vysoké hladině laktátu z předčasného finiše, dosáhl nakonec časem 30:44,80 min. na bronzový stupínek. Mimo jiné si vylepšil osobní rekord o 40 vteřin. 

12_hrkr_0296.jpg

Výborný výsledek našich běžců ještě umocnil další nováček v našem dresu, loni bronzový Jiří Homoláč (2), který doběhl na 5. místě v čase 30:55,17 min. a jeho test na nedělní pražský PIM maraton dopadl dobře. Mezi naše čtyři běžce se tak dokázal vklínit pouze nedávný mistr ČR v půlmaratonu, Vít Pavlišta.

12_hrkr_0327.jpg

 

Na start se v Hradci postavil Martin Frei, ale závod nedokončil.

  

Výsledky: http://online.atletika.cz/vysledky.aspx?idk=14881&stats=2

 

Náhledy fotografií ze složky MČR na 10000m