Jdi na obsah Jdi na menu

Halové MČR - Novotný má zlato, Götz, Růža a Bartůněk stříbro, Pírek bronz

O tomto víkendu se uskutečnil v pražské Stromovce vrchol domácí halové sezóny dospělých. V hale Otakara Jandery proběhlo Mistrovství České republiky mužů a žen v atletice. AK Kroměříž reprezentovalo celkem 9 atletů, z nichž někteří měli ty nejvyšší ambice.

To se potvrdilo hned v sobotu, kdy ve skoku dalekém obhájil titul z předchozích dvou let Roman Novotný a to skokem dlouhým 764 cm. V pořadí druhého Štěpána Wagnera porazil o 12 cm. Na výborném 3. místě se umístil výkonem 719 cm další kroměřížák Milan Pírek. Výkon 764 cm se na první pohled může zdát průměrný, ale je potřeba poznamenat, že Roman po náročné sérii zahraničních startů chytl lehkou virózu a po ní musel na úkor výsledku na domácím šampionátu dotrénovat, se zaměřením na nadcházející halové mistrovství Evropy v Turíně. Dálkařský sektor ve Stromovce je také znám tím, že se tam daleko neskáče - rekord haly je 785 cm.

Obrazek

Svého nejlepšího umístění v hale v sobotu dosáhl běžec Tomáš Blaha, který absolutním osobním rekordem 8:32,24 min. vybojoval neoblíbené, ale velmi ceněné 4. místo v běhu na 3000m. Tomáš jako ryzí sportovec - amatér, pracující v zaměstnání na 3 směny, se tak stává běžeckou oporou AK Kroměříž.  David Nerud na stejné trati rozbíhal pro pozdějšího vítěze prvních 1200m .

V běhu mužů na 60m překážek dosáhl velmi dobrého výsledku desetibojař Petr Klus, když nejprve postoupil z rozběhu (8,40) a ve finále vybojoval 5. místo v osobním rekordu 8,37 vt.

Ve 2. rozběhu na 60m obsadil Jaroslav Šmotek 4. místo za čas 7,05 vt. a postoupil do semifinále, kde obsadil 7. místo za 7,09 vt.

V sobotu se představili v rozbězích také další naši atleti. Obhájce titulu Rudolf Götz zvítězil v 1. rozběhu na 400m a čas 47,97 byl ze všech rozběhů nejrychlejší. Filip Klvaňa nakonec do 4. rozběhu nenastoupil. 

V 1. rozběhu mužů na 800m si v takticky běženém závodu zajistil časem 1:59,60 min. s přehledem postup Jaroslav Růža (č. 280).

Obrazek

Kromě Rudolfa Götze a Jaroslava Růži se v neděli ještě představí ve finále běhu mužů na 1500m jeden ze spolufavoritů této disciplíny Vladimír Bartůněk.

 

V nedělních finále získal nejprve stříbro v běhu na 400m Rudolf Götz, když časem 47,39 vt. zaběhl své letošní halové maximum a zaostal 0 19 setin za limitem na HME v Turíně. Ten naopak pokořil vítěz Petr Szetei z Plzně, který zaběhl výborný čas 46,96 a jede do Turína. Rudolfa stálo lepší čas (možná i limit) to, že seběhl do druhého kola až na třetím místě a poté musel vynaložit hodně sil na oběhnutí v cíli bronzového Jiřího Vojtíka. 

Druhé stříbro vybojoval Jaroslav Růža v běhu na 800m, když docílil času 1:52,83 min. Za vítězným Kaplanem zaostal o 41 setin. Jarda titul víceméně protaktizoval, protože tentokráte neběžel svým známým tempařským stylem. Vítězný Kaplan vytěžil z vlažného tempa, na 600m tvrdě nastoupil a vzniklou mezeru se již Jardovi nepodařilo eliminovat.    

Třetí stříbro přidal v běhu na 1500m mužů Vladimír Bartůněk, když ve finiši podlehl pouze Beladovi (3:54,72) a cílem proběhl v čase 3:55,50 min.