Jdi na obsah Jdi na menu

1. kolo extraligy jsme s přehledem vyhráli, v Ostravě se však plně obnažily nedostatky nového systému

V sobotu 21. května proběhlo v Ostravě na vítkovickém stadionu 1. kolo atletické extraligy družstev, které se již odvíjelo podle nového soutěžního systému. Toto kolo bylo vlastně i kolem posledním, když bychom ho přirovnali k předchozímu systému. Nově se započítávalo 30 nejlepších výkonů dosažených na ploše stadionu, jež byly ohodnoceny podle tzv. maďarských tabulek.

 

Hlavním cílem nového modelu extraligy měla být podle jeho tvůrců větší atraktivita soutěže, dosahování kvalitnějších výkonů a lepší spád. Jak se však ukázalo, bylo tomu úplně naopak. V sobotu sice padly na ploše stadionu velmi kvalitní výkony, ale s těmi se předem počítalo. Byli jsme ale také svědky výkonů hodných I., ne-li přímo II. ligy!  Nový systém bodování upřednostňuje kvalitu, ale maďarské tabulky nevystihují současný stav české atletiky. Z jejich pohledu nemá vůbec cenu nasazovat závodníky do některých disciplín, naopak v jiných disciplínách vzniká na startu přetlak, např. více než 40 startujících na 200m!  Soutěžní řád, který však ještě vychází ze starého systému, přitom předepisuje max. 24 startujících. Kluby, jež nemají ve své sestavě dostatečný počet kvalitních závodníků, jsou tak nuceny pro "pár stovek" bodů nasadit do disciplín dorostence, nebo sestavit třeba sprinterskou štafetu z běžců-vytrvalců…aby vůbec daly dohromady 30 výkonů. V důsledku toho došlo k degradaci extraligy. Na start se dostanou atleti, kteří by se dříve do extraligy vůbec nepodívali. Dalším problémem z toho vyplynulým, byl vzniklý skluz bezmála 1,5 hodiny proti stanovenému časovému pořadu. A to se kolo konalo ve Vítkovicích, kde je snad nejlepší a nejzkušenější pořadatelský a rozhodcovský sbor v republice! 

 

A nakonec…přehlednost soutěže a výsledky, jedním slovem KATASTROFA. Co má za význam hlásit průběžný stav např. po 10-ti disciplínách, když každý klub má v tu chvíli započten jiný počet bodovaných výkonů. Výsledky (především maďarské bodování výkonů) nebyly k dispozici dlouho po ukončení soutěže a když už jsme se na ně se ráno podívali, byly špatně…ty desetitisícové součty, to je ale věc!   No už mě o tom ani nebaví psát, stejně tak jako mě včera se nebavilo se ke konci na to dívat….soutěž prostě postarádala to hlavní - náboj. Jedním slovem  - nový model je skutečně PASKVIL. 

V kotlině české se stala zajímavým jevem jedna věc, to co léta funguje se ruší a namísto toho se vymýšlejí, s prominutím, kokotiny.

 

 

K samotné sportovní stránce:  náš tým se dokázal i přes problémy, které nás již více než 7 měsíců sužují, dobře připravit!  Ať už fyzicky, což je základním předpokladem úspěchu, tak i technicko-takticky. Vedoucí družstva, Ota Šedý, věnoval velké množství času nejrůznějším propočtům a modelacím nasazení závodníků do jednotlivých disciplín, aby byl konečný výsledek co nejefektivnější. A přineslo to samozřejmě své ovoce!  Náš klub, dříve především známý jako běžecký, běžce díky novému systému na dlouhé tratě neobsazuje, protože to nemá význam. Raději jsme je uvolnili na silniční běhy.  Ložisko bodového zisku se přesunulo jinam, kam, to si ten kdo chce lehce spočítá J

 

Vyšla nám hned úvodní disciplína – běh na 100m, kde borci Veleba, Novotný, Pírek, Křížek, Klvaňa udělali rozhodující bodový zisk. Podobně tomu bylo i na 200m. Na hladké a plotkové čtvrtce si velmi dobře počínali Götz a Uhlík. Tři naše elitní běžce jsme nasadili na stýpl, kde Ayeko, Kocourek a Kreisinger dosáhli na tisícovku snáze, než by tomu bylo na 5000m. Pořádný ranec bodů přidali vrhači Žalský, Syrovátko, Fiala, Pudivítr, Tuláček a Gondor., mílaři Kourek a Medlík. A vše zakončil naším nejlepším výkonem na hřišti Roman Novotný, jehož 794 cm v dálce vyneslo přes 1113 bodů.

 

V celkovém součtu jsme dosáhli ne 34 241 bodů, jak uvádí výsledková listina, ale „pouze“ 29 957  bodů, jak správně spočítal Ota. Na největšího soupeře Duklu Praha jsme udělali náskok 5 423  bodů, což se mu bude hodně těžko dohánět J Nejvíce v sobotu na nový systém doplatily paradoxně oba rezortní celky Dukly a PSK Olympu Praha. Podle starého systému by bylo pořadí následovné: AK Kroměříž 230,5b, Dukla 170,5b., Univ. Brno 130,0b., Slavia 112b., Olymp 88b.,..atd.

 

Poděkování však patří všem členům našeho týmu, kteří určitě udělali na dálku velkou radost nejdůležitějšímu členovi našeho realizačního týmu, který nás již více než 7 měsíců neviděl….

 

Příští víkend nás čeká vrchol našeho klubového snažení, Pohár mistrů evropských zemí v Portugalsku!

 

 

Výsledky: http://online.atletika.cz/vysledky.aspx?idk=13156

 

Stav extraligy (chybný): http://online.atletika.cz/extraliga_body_tym.aspx

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 1. kolo extraligy 2011