Jdi na obsah Jdi na menu

CHŘIBSKÝ MARATÓN - komentář a výsledky 44.ročníku

V sobotu 15.října se uskutečnil další, již 44.ročník Chřibského maratonu, jednookruhového silničního běhu v Kroměříži a okolí. Po startu, který je na atletickém stadionu, se běžci vydali na náročnou, ale malebnou trať, vedenou kolem kroměřížského letiště, dále po cyklostezce na pravém břehu řeky Moravy do Kvasic, odkud se vystoupá na Novou Dědinu do Chřibských lesů, na Bunč - nejvyšší místo na trati. Poté následuje prudký seběh ze Světlé do Zdounek a "nekonečný" poslední 10km úsek zpět na kroměřížský atletický stadion.

Letošní ročník se uskutečnil za téměř ideálního počasí, kupodivu na to, jaká byla předpověď i předchozí deštivé počasí v týdnu. Jasno a příjemné podzimní teplo - obojí společně - pomohli běžcům zdolat těžkou maratónskou trať.

Raritou 44. ročníku bylo, že se na jeho start postavilo celkem 10 žen a mezi nimi asi největší osobnost v závodním poli, Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava.  Oproti předloňskému ročníku, kdy naopak neběžela žádná žena, to bylo vítané zpestření. Dalšími osobnostmi byli Alexander "Šaňo" Simon z DS Žilina, zřejmě středoevropský rekordman co do počtu uběhnutých maratónů (dnes to byl ten s číslem 898!) a také český rekordman Jiří Březina z SK Přerov (647!). Protože máme početnou atletickou přípravku, uskutečnila se současně i Dětská maratónská štafeta.

Vítězem 44. ročníku Chřibského maratonu se stal Josef Hubáček, který náročnou trať pokořil časem 2:57:41 hod. O 19 vteřin zpět doběhla Petra Pastorová, která zvítězila mezi ženami ve výborném čase 2:58:00 hod. Coby 5 žena v historii CHM (Peterková, Brázdilová, Hajná, Mertová) se Petra dostala pod ceněnou hranici 3 hodin! Jedna zajímavost o vítězi maratonu, Pepovi Hubáčkovi: sám nám prozradil, že před 20 lety (1996), obsadil na CHM 4 místo časem 2:37 hod. za vítězným Ondřejem Němcem (2:31 hod.), Milanem Alanem Šiškou a Vlado Macečekem.. Takže po 20 letech se konečně dočkal!

Letos bylo vidět i naše domácí běžce, Druhá mezi ženami doběhla Jana Dorazilová za velmi solidních 3:14:45 hod. a třetí celkově v čase 3:05:27 hod. potom Oldřich Jasenský, jež zároveň zvítězil v kategorii muži A.

Dětská štafeta obsadila pomyslné 3.místo, když 105,5 kola na stadionu absolvovala za 3:01:23 hod. Vzhledem k tomu, že jejími členy byly i 5 až 6-ti leté děti, je to také zaznamenání hodný výkon.

Maratónu se letos zúčastnilo 65 běžců a štafety 36 dětí. Všichni, kteří nastoupili na start, také zdárně doběhli. I z tohoto pohledu lze právě proběhlý ročník Chřibského maratónu považovat za velmi zdařilý.

Běžcům děkujeme za účast a výkony a všem kteří se podíleli na organizaci děkujeme za úspěšné zvládnutí tohoto populárního siničního běhu i štafety! Běželo se také za plného silničního provozu, takže jsme také moc rádi, že vše proběhlo bez komplikací.

 

VÝSLEDKY - 44.ročník Chřibského maratónu

 

DĚTSKÁ ŠTAFETA - rozpis jednotlivých úseků

 

FOTOALBUM: http://mvyp.rajce.idnes.cz/Chribsky_maraton_2016/

 

Náhledy fotografií ze složky Chřibský maratón 2016