Jdi na obsah Jdi na menu

Dominik Sokola reprezentoval ČR v keňském Nairobi na 1.ročníku nově vzniklého seriálu World Continental Tour kategorie Gold

První ročník nově vzniklého seriálu World Continental Tour kategorie Gold byl završen na mítinku Kip Keino Classic v keňském Nairobi. O nejlepší výkony se postarali domácí světoví šampioni.

Česká atletika měla trojí zastoupení. I přes veškerá omezení a opatření v cestování měla česká atletika v Nairobi tři vrhačská želízka v ohni. Nejlepšího umístění dosáhl kladivář Petr Koucký, jenž s výkonem 60.93m obsadil třetí místo. Jeho kolegyně v sektoru Kateřina Chlupová byla šestá za 51.96m. Oštěpař Dominik Sokola si vyházel sedmou příčku, když poslal své náčiní do vzdálenosti 64.35m.

V závodě na 1500 metrů prodloužil svou neporazitelnost na této distanci mistr světa Timothy Cheruiyot. Ten proběhl cílem vítězně v čase 3:34.53 a vyhrál již devátou patnáctistovku v řadě. Naposledy našel přemožitele na mítinku Diamantové ligy v Dauhá loni v květnu. V Nairobi mu však zdatně sekundoval juniorský světový šampion z roku 2016 Kumari Taky, jenž časem 3:35.00 zaostal jen těsně za svým osobákem. Třetí byl Abel Kipsang za 3:35.43.

Na pětce žen byla nejrychlejší další majitelka zlata z MS v Dauhá Hellen Obiriová, která potvrdila dobrou formu z letošní sezóny a bleskovým finišem si doběhla pro vítězství v čase 15:06.36. Těsně druhá byla její krajanka Agnes Tiropová za 15:06.71. Závodu mužů vévodil Nicolas Kimeli v nejrychlejším čase historie na keňském území 13:08.32.

Třetí úřadující keňskou mistryní světa na startu byla stýplařka Beatrice Chepkoechová. Také ona potvrdila papírové předpoklady a vyhrála v čase 9:29.05 před světovou šampionkou z roku 2015 Hyvin Kiyengovou (9:34.32). Mužský stýpl vyšel nejlépe Abrahamu Kibiwotovi (9:17.63), který v těsném finiši zdolal Leonarda Betta (9:17.63).

Nová hvězdička se vyklubala v závodě na 400 metrů žen, kde zvítězila teprve sedmnáctiletá reprezentantka Namibie Beatrice Masilingiová, která si vylepšila osobní rekord o 1.2 vteřiny na 50.99, čímž se posunula na páté místo historických světových tabulek v kategorii dorostu. Zároveň je také čtvrtou ženou letošních světových tabulek.

Mužskou osmistovku opanoval bronzový z MS v Dauhá Ferguson Rotich, jenž jako jediný stlačil svůj čas pod 1:45, když zvládl dva okruhy v čase 1:44.78.

ODKAZ na atletika.cz: https://www.atletika.cz/aktuality/v-nairobi-zarily-domaci-hvezdy/

 

Náhledy fotografií ze složky World Continental Tour 2020