Jdi na obsah Jdi na menu

Roman Novotný si doskočil pro fantastické 8. místo na OH v Pekingu !!!

To, v co jsme tajně doufali se naplnilo. Roman Novotný pronikl i do užšího finále skoku do dálky na Olympijských hrách 2008 v Pekingu a ještě více tak vyšperkoval svůj úspěch z kvalifikace.

V třetí sérii dolétl na značku rovných 800cm, což znamenalo postup do finále ze 7. místa. V užším finále se již nezlepšil a přeskočil ho ještě kubánec Martinez, ale i tak se jedná o obrovský úspěch 22 letého skokana. Podíváme-li se do výsledkové listiny, je také zároveň 2. nejlepší evropan za španělem Mélizem - všichni ostatní závodníci před ním (kromě španěla) pocházeli buď z Latinské Ameriky nebo z Afriky. Pro úplnost - zvítězil největší favorit panamec Saladino výkonem 834cm, před jihoafričanem Mokoenou (824cm) a kubáncem Camejou (820cm).

Svým výkonem vytvořil historicky nejlepší umístění, jakého kdy český skokan do dálky dosáhl na olympijských hrách a navíc ho vylepšil tím, že začíná osmičkou. Tento osmimetrový výkon je současně jeho první, kterého docíl v "protivětru" -0,3 m/s. Všechny ostatní skoky za hranici světové extratřídy byly s větrem do zad.

Paradoxně na tom všem působí to, že tímto finálovým výkonem by se stejně na olympijské hry nekvalifikoval, protože limit byl ještě o 5cm dál. Další zajímavostí je to, že i kvalifikační limit na samotných OH (815cm) překonalo ve finále jen 6 skokanů ...

Romanovi tímto na dálku BLAHOPŘEJEME !!!  Je to borec !

 

Obrazek

 

Výsledky:  http://www.iaaf.org/oly08/results/eventCode=3659/racedate=08-18-2008/sex=M/discCode=LJ/combCode=hash/roundCode=f/results.html#det