Jdi na obsah Jdi na menu

Běžci AK Kroměříž na Poháru mistrů v krosu nezklamali a uhájili svou příslušnost mezi předními kluby Evropy

V neděli 5.února nastoupili naši běžci na jubilejní 20. start v Poháru mistrů evropských zemí, kterým byl kros ve španělském Castellónu. Na start se postavilo celkem 22 družstev s běžeckým polem čítajícím 120 běžců. Kupodivu mezi nimi byla hned 3 domácí španělská družstva, i když se jednalo o Pohár mistrů, na kterém by měl startovat pouze mistr jednotlivých zemí starého kontinentu.

 

V poháru může startovat za každé družstvo 6 běžců, přičemž 4 nelepší se započítávají do výsledku družstva. My jsme z úsporných důvodu nominovali pouze 5-ti členné družstvo, jehož lídrem měl být Uganďan Simon Ayeko, který nominaci získal díky výbornému výsledku na listopadovém krosu ve Španělsku. Dalšími členy našeho družstva byli Milan Kocourek, Jan Kreisinger, Jakub Bajza a David Gerych. Abolutorium si zaslouží Milan Kocourek, který v nebývale silné konkurenci osmnácti španělských, šesti portugalských a italských běžců doběhl na 23. místě. Na základě naší 9-ti leté zkušenosti víme, že umístění do 30. místa má svou kvalitu. Druhým naším nejúspěšnějším běžcem byl Simon Ayeko, jehož 26. místo nás však velmi zklamalo, protože se nedokázal připravit podle našich představ. Účast afrických běžců není zrovna levnou záležitostí a proto je od nich očekáván boj v první desítce, jako tomu bylo v posledních třech ročnících.

Třetím naším běžcem byl Jan Kreisinger, jež svým 34. místem splnil očekávání. U Honzy musíme brát v potaz, že jeho současná příprava není zaměřena na kros, nýbrž na maratón.

Jako čtvrtý byl nominován Jakub Bajza, který se však již podruhé za sebou (po ME v krosu) nedokázal prosadit, i přesto že natrénováno má. Jakuba ale velmi úspěšně nahradil zkušený David Gerych, kterého jsme nominovali místo Martina Freie nebo Tomáše Blahy, kteří na podobných akcích v minulosti neuspěli. David svým umístěním v první polovině startovního pole, nás stále přesvědčuje, že jeho zkušenosti jsou k nezaplacení.

 

Bodující členové našeho družstva se tedy umístili v první polovině startovního pole, z čehož vyplynulo 7. místo v absolutním pořadí družstev (místní kros se jmenoval „XXXIII Cross Ciudad de Castellón - Bancaja“) a 6. místo v Poháru mistrů evropských zemí, což patří v této nesmírně silné evropské konkurenci mezi naše standardní výsledky posledních let.

 

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

 

 

Na závěr stojí poznamenat, že během naší devítileté účasti se letos na start postavily v juniorských kategoriích i družstva SKP Hvězdy Pardubice a AC Nového Města nad Metují. Scházelo jen družstvo žen Českých Budějovic, které s námi absolvovalo poslední dva ročníky. S touto účastí patřil český běh do skupiny pěti států (Španělsko, Rusko, Turecko, Portugalsko), které měli nejpočetnější zastoupení. Škoda jen, že tato akce není alespoň trochu více podporována ze strany našeho Českého atletického svazu. Veškeré náklady totiž dosud nesou zúčastněné kluby, i když za názvem klubu se ve výsledcích objevuje naše milované „CZE“……. 

05022012695.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky PMEZ v krosu 2012-Castellón