Jdi na obsah Jdi na menu

Mistrovství Evropy v krosu se zúčastní 4 zástupci ČR, z toho 2 z AK Kroměříž

Slovinské Velenje hostí v neděli 11.12.2011 ME v krosu. Tradičně poslední velká akce kalendáře na starém kontinentu se do Velenje vrací opět po 12-ti letech. Tehdy se atleti museli poprat s velmi blátivou a mokrou tratí u zdejšího jezera. Podle předběžných přihlášek se letos očekává rekordní účast na pět stovek běžců z 33 zemí. Česká republika na tuto akci nominovala na základě výsledků z Mistrovství ČR v krosu 4 atlety.

 

 

 

 

 

 

Největším želízkem v ohni je podle odborníků jediná žena Lucie Sekanová,která se představí v kategorii žen do 22 let. Je to její třetí a poslední start v této kategorii. Před dvěma lety v Dublinu doběhla na 23.místě, loni v Albufeiře se zlepšila na 10.místo, takže právem se od ní očekává další posun v pořadí. V její kategorii je přihlášeno 47 běžkyň do 22 let.

 

Z trojice mužských zástupců je nejzkušenější člen našeho atletického klubu Milan Kocourek. Pro Milana je ME plánovaným vrcholem letošní sezóny, čemuž odpovídala i jeho náročná příprava, která začala 1.října 15-ti denním vysokohorským soustředěním v italském Melagu. Po tomto soustředění testoval velmi úspěšně svoji výkonnost na silničních bězích v Hronově, Dvoře Králové a ve Frýdku-Místku. Ve všech těchto závodech zvítězil kvalitními časy a hlavně 2x zcela jasně porazil svého přemožitele z Běchovic Elishu Kiprotich Saweho z Keni. Ihned po 3. závodě odcestoval na další téměř měsíční vysokohorskou přípravu do Ifrane v Maroku, kde to již důvěrně zná z předcházejících dvou soustředění. Všichni v Kroměříži jsme na jeho výkon zvědaví a přejeme mu, aby co nejlépe zúročil kvalitní přípravu. Milana čeká 76 soupeřů.

 

 

2011-12-me-cross-plan-trati-2.jpg

 

Další naši reprezentanti to budou mít hodně těžké, neboť je čekají nejpočetněji obsazené kategorie.Na běžce našeho klubu Jakuba Bajzu čeká v kategorii mužů do 22 let 101 členné startovní pole. Jakub po konečně úspěšné maturitě začal od poloviny září pořádně trénovat a jeho výkonnost jde nahoru. Absolvoval společně s běžeckou reprezentací kvalitní soustředění na Štrbském Plese. Trochu nečekaně byl nominován na štafetový maratón EKIDEN do Japonska, což není zrovna idelní příprava na kros, ale taková nominace se neodmítá. Pokud by se trať krosu alespoň trochu podobala té před 12-ti lety, nebyl by bez šancí na slušný výsledek. Získané zkušenosti z takových krosů jsou ale pro české běžce k nezaplacení.

 

 

gl-3.jpg

 

Nejmladším členem výpravy je junior Petr Kaminski,na kterého čeká nejpočetnější startovní pole 113 běžců. Petr již letos startoval na ME juniorů na dráze v běhu na 3000 m přek., kros je však jeho premiérou. Má za sebou kvalitní téměř měsíční přípravu na Štrbském Plese a může jenom překvapit. Vedoucím výpravy je Jiří Sequent , rozsahem disciplín trenérský kouzelník. Mezi jehož svěřence patří na ME v krosu Koucourek i Kaminski,ale také Masná, sprinter Veleba,Homoláč (škoda,že nebyl na kros nominován) a další.

 

 

Časový pořad

 

Startovní listina

 

team-manual.jpg