Jdi na obsah Jdi na menu

Štefko pošesté mistrem ČR v půlmaratónu a společně s Bajzou a Blahou získali běžci druhý letošní hattrick

Róbert Štefko získal v neděli 25.dubna svůj 6. titul mistra České republiky v půlmaratonu a od roku 2004 celkově již šestnáctý!  Domácí šampionát se letos konal poprvé v Plzni a to v rámci 3. ročníku Plzeňského půlmaratonu.

Obrazek

Naši běžci tentokráte nenastoupili v nejsilnější sestavě, protože letošní lídr českých tabulek, Jan Kreisinger, se po nedávném splnění limitu na MS v půlmaratonu chce pokusit prolomit limit i na ME v Barceloně. V květnu má v Polsku naplánovanou desítku na dráze, kde by se o to chtěl pokusit (limit je 28:52 min) a mistrovský půlmaraton mu nezapadá do závěrečné přípravy.  Další dva běžci, Martin Frei a Milan Kocourek, jsou toho času na vysokohorském soustředění.  A tak jsme tradičně spoléhali na dnes již běžeckou legendu Róberta Štefka,  Tomáše Blahu a svůj první půlmaraton poprvé běžícího Jakuba Bajzu. Družstvo doplnil i bývalý několikanásobný mistr ČR - Jan Bláha, nyní již běhající pro radost.

 

 

Na vytrvalce čekala v Plzni náročná trať, plná zatáček, úseků s kočičími hlavami, navíc umocněná teplým počasím. S ohledem na tyto skutečnosti se nedaly očekávat nějaké rychlé časy. Po startu se utvořila vedoucí skupinka, v níž běželi kromě favorizovaných Etiopana Ashanafiho a Maďara Tóth všichni naši běžci. V ní byli překvapivě aktivní "loňští junioři" Bajza se svým tradičním soupeřem a kamarádem Homoláčem. Jakub Bajza chtěl dokonce na 15 km Robovi Štefkovi nastoupit, ale byl „umravněn“ trenérem Otou Šedým, což se později ukázalo jako velmi správné. Kubovi v posledních dvou kilometrech rapidně ubývali síly a sám byl rád, že onen tempový nástup neučinil. Nicméně na svém prvním půlmaratonu si počínal velmi dobře a hned z toho bylo výborné druhé místo!  Jako první v domácím šampionátu doběhl Robert Štefko v čase 1:09:03 hod., právě před Jakubem Bajzou (1:09:43) a druhý hattrick dokompletoval Tomáš Blaha, který se také ještě vešel pod hodinu a deset minut (1:09:56). Na 7. místě doběhl v solidním čase 1:12:42 hod. Jan Bláha a tím byla zpečetěna i účast našeho družstva na říjnovém PMEZ v půlmaratonu, který se uskuteční v Portugalském Torres Vedras. 

V kategorii "Muži C" zvítězil časem 1:18:22 hod. Václav Filip, který v mistrovském závodě doběhl na 13. místě a celkově byl v rámci Plzeňského půlmaratonu 31.  

Celkovým vítězem 3. ročníku Plzeňského půlmaratonu se stal podle očekávání Etiopan Erkeló Ashenafi, který trať délky 21097,5 m pokořil časem 1:07:15 hod. a o 7 vteřin zdolal v cíli druhého maďara Tamáse Tótha. Třetí byl již náš Robert Štefko.

Reportáž na ČT4:  http://www.ceskatelevize.cz/program/10266672520-29.04.2010-15:45-4-m-cr-v-pulmaratonu-muzu-a-zen.html 

 

V sobotu se v Olomouci běžel také Hanácký půlmaratón, který se vydařil Jitce Stehlíkové. Ta obsadila v kategorii žen 2. místo a časem 1:40:10 hod. si vytvořila letošní nejlepší výkon. Mezi muži doběhl Filip Vrága na 18. místě v časem 1:29:36 hod. Pro oba naše běžce to byla příprava na PIM Pražský maraton, který se běží 9. května.

Výsledky z Olomouce: http://www.behy.cz/files/vysledky/04_24_2010_v.xls

 

Náhledy fotografií ze složky MČR v půlmaratonu