Jdi na obsah Jdi na menu

Na Mistrovství ČR v krosu jsme v elitní kategorii kompletně obsadili stupně vítězů

V sobotu 20.března se v těsném sousedství Jaderné elektrárny Temelín konalo Mistrovství České republiky všech kategorií v přespolním běhu (krosu). Na zajímavé a členité trati, která byla postavena v parku u místní tvrzi Hrádek, patřící energetickému gigantu ČEZ, se představilo celkem 7 našich běžců.

Obrazek

Zejména v elitní kategorii mužů jsme měli jako každým rokem vysoké ambice, protože od roku 2004 se naši běžci pravidelně staví na stupně vítězů. Poslední titul jsme však vybojovali naposledy před 4 lety, kdy jsme v Bělé nad Radbuzou dokonce slavili hattrick po vítězství Róberta Štefka a druhém a třetím místě pro Davida Gerycha a Pavla Faschingbauera. Od té doby kraloval v elitní kategorii na 10 km brněnský Milan Kocourek.

Letos jsme nechtěli ponechat nic náhodě a prostřednictvím sportovní diplomacie jsme se jali oslovit Milana i jeho trenéra Jirku Sequenta s nabídkou na přestup. Ten se na sklonku loňského roku také povedl uskutečnit, což znamenalo že k letošnímu mistrovskému závodu nastoupili naši běžci v nejsilnějším možném složení. Čekalo se jen, zda se Milanovi podaří protáhnout svou šňůru titulů na čtyři, nebo jestli mu to překazí někdo z dvojice Kreisinger – Štefko. Martin Frei si totiž vybral kategorii mílařů a loni ještě junior, Jakub Bajza, běžel poprvé se staršími soupeři v kategorii do 22 let.

Samotný závod probíhal podle předpokladů v režii našich běžců, když ihned po startu šel do čela Milan Kocourek s Honzou Kreisingerem, kteří si v průběhu druhého kola vypracovali rozhodující náskok. Za nimi se držela skupinka běžců v čele s Róbertem Štefkem, Pavlem Faschingbaurem, slávistou Havlíčkem, Kourkem z Nového Města n. M. a „mladou krví“ Bajzou a Homoláčem. Závod tentokráte naprosto sedl Honzovi Kreisingerovi, který se ve 3. kole postupně odpoutal od Milana Kocourka a běžel si pro svůj premiérový titul v krosu. Na třetím místě se usadil zkušený matador Robert Štefko, kterého se pokoušel neúspěšně atakovat, dříve náš, nyní však již domažlický Pavel Faschingbauer. Jakub Bajza běžel na 8. místě, ale v posledním kole se mu podařilo propracovat na 7. místo, což v konečném účtování znamenalo výborné 2. místo v kategorii mužů do 22 let. Lepší byl jen o 3 roky starší Kourek.

Obrazek

 

Tak jak je popsáno nakonec naši běžci doběhli do cíle, zvítězil Jan Kreisinger v čase 31:23 min., před Milanem Kocourkem (31:46) a Robertem Štefkem (32:02). Sedmý celkově doběhl v čase 33:20 min. Jakub Bajza. Podařilo se nám tedy po určité době završit druhý hattrick a kompletně tím obsadit stupně vítězů. Tímto výsledkem jsme si zároveň s přehledem vybojovali nominaci na příští ročník Poháru mistrů v krosu, který se běhá tradičně o prvním únorovém víkendu.

Škoda jen, že to Honzovi tak nešlo před měsícem a půl na PMEZ v Bilbau, kde jsme mohli sáhnout po vyšší příčce…

Obrazek

V kategorii mužů – mílařů za nás nastoupili zkušený Michal Šneberger a Martin Frei. Na Michala to nebyla zrovna optimální trať, protože jako odrazový typ běžce měl problémy s měkkým terénem v četných zatáčkách, kde ho to zpomalovalo a musel se znovu rozbíhat do vyššího tempa. Nicméně si oproti loňskému roku o jedno místo polepšil, když doběhl v čase 11:31 min. na 5. místě.  Martin Frei, vědom si nabitého startovního pole v elitní kategorii, zvolil s nadějí na pozdější úspěch kratší mílařskou trať. Po závodu toho však trochu litoval, neboť doběhl až na 19. místě v čase 12:12 min.

 

 

V kategorii juniorek nás reprezentovala Anežka Vrágová, která po statečném výkonu doběhla v čase 16:02 min. na 12. místě.

 

Náhledy fotografií ze složky MČR v krosu 2010 - Temelín