Jdi na obsah Jdi na menu

Chřibský maraton - 37. ročník vyhrál Škrdla

V sobotu 24.10.2009 se uskutečnil již 37.ročník tradičního Chřibského maratonu. Jedná se o náročný silniční běh se startem na kroměřížském atletickém stadionu, vedoucí dál přes Vážany, Kotojedy, Kvasice, kde začíná stoupání na Novou Dědinu, Tabarky a Bunč. Poté následuje krutý seběh do Zdounek a přes Šelešovice a Jarohněvice se závodníci vrací zpět na kroměřížský stadion. Celkové převýšeni trati činí 330m.

Vítězem letošního ročníku se stal Jan Škrdla (TJ Sokol Velká), který náročnou trať zdolal v čase 2:54:05 hod. a vylepšil si tak o necelé 3  minuty osobní rekord na této trati, když loni doběhl třetí. Rozhodující náskok získal mezi Kostelanami a Bunčem, kde se odpoutal od v cíli nakonec druhého Tomáše Svobody (2:57:19 hod.). Třetí doběhl Pavel Kratochvíl ze Sokola Rudíkov v čase 3:00:42 hod. Za domácí klub jsem v kategorii mužů nastoupil a svůj vůbec první maraton absolvoval v čase 3:23:09 hod., což stačilo na celkové 15. místo. 

V kategorii žen zvítězila přesvědčivě Jiřina Kociánová (AHA Vyškov), když maratónskou trať pokořila časem 3:16:18 hod. a zopakovala si svůj triumf z roku 2006. Druhou v cíli byla domácí běžkyně Jana Dorazilová, která si časem 3:25:42 hod. výrazně vylepšila své dosavadní "Chřibské" maximum. Třetí do cíle doběhla Kateřina Březinová (Acer bike team Rajhrad) za 3:50:50 hod. Na nepopulárním 4. místě doběhla další domácí běžkyně Jitka Stehlíková za 4:17:55 hod., která však do závodu nastoupila s náznakem počínající virózy.

Vítěze jednotlivých kategoríí lze najít ve výsledkové listině.

Zajímavostí závodu byl již 545. absolvovaný maratón Alexandra Simona (DS Žilina), který je v tomto směru rekordmanem mezi slovenskými, ale i českými maratónci. Jiří Březina z Přerova absolvoval v sobotu zase svůj 502. maraton. Nejstarším závodníkem byl Zdeněk Kopecký z Českých Budějovic, který tento náročný závod úspěšně absolvoval v úctyhodném věku 72 let a to za 4:23:10 hod., čímž zvítězil v kategorii "Muži E".

Zhruba hodinu před startem zapršelo, ale déšť se k velké úlevě pořadatelů umoudřil a vlastní závod nakonec proběhl za poměrně dobrých podmínek. Bylo zataženo, na Bunči až mlhavo a vál mírný vítr. Teplota se pohybovala okolo 11 stupňů Celsia. Na start se postavilo celkem 81 závodníků a do cíle jich doběhlo 80. To je druhý nejvyšší počet v historii Chřibského maratonu - v roce 2005 nastoupilo 93 běžců a doběhlo 90.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chřibský maraton 2009