Jdi na obsah Jdi na menu

V sobotu se konal 3. dětský desetiboj pro všechny děti, zpestřený 1. Dětským štafetovým maratonem

V sobotu 13. října se na ploše atletického stadionu uskutečnil "3. atletický desetiboj pro všechny děti" a to v rámci další prezentace programu "Atletika pro děti". Přítomná dítka, kterých se dostavil rekordní počet 170, si mohla vyzkoušet na 10 stanovištích dětský desetiboj. Pro každé z nich, které víceboj úspěšně absolvovalo, byla připravena malá věcná odměna a diplom! Akce se konala za příjemného slunečného říjnového počasí. Oživením desetiboje byl také 1. Dětský štafetový maratón, v rámci něhož zdolalo asi 70 dětí celkem 105 kol na oválu stadionu.

dscf8263.jpg

Cílem programu "Atletika pro děti", který je určen pro 5 až 10-ti leté děti, není jen přitáhnout malé děti přímo k atletice, ale také nastartovat a rozvinout jejich všeobecnou tělesnou průpravu, která se v posledních letech povážlivě zhoršuje. Pro rozvoj základních pohybových dovedností, jako jsou běh - hod - skok, jsou vyrobeny dvě základní sady cvičebního nářadí, které náš klub zakoupil. Díky cvičebním pomůckám v nich obsažených mohou děti zábavnou formou tyto schopnosti rozvíjet a k nim připojit ještě cviky na rozvoj obratnosti a motoriky. Nezanedbatelné je také osvojení si zdravých životních návyků a vyhnutí se tak sociálně patologickým jevům.

img_0821.jpg

Sobotní "3. dětský desetiboj" neměl charakter jen ryze prezentační. Konal se souběžně se 40. ročníkem Chřibského maratonu, jehož program oživil maratónskou štafetou - 1. Dětským štafetovým maratónem. Tento štafetový běžecký závod pro děti se uskutečnil ve spolupráci se střediskem volného času TYMY a pod dohledem trenéra Jakuba Hřiba.Vše začalo startovním výstřelem v 10:30 a na malé běžce a běžkyně čekala dlouhá maratonská pouť 105 okruhů na atletickém oválu.  

img_0854.jpg

Začátek závodu absolvovaly děti společně s dospělými závodníky, kteří po dvou uběhnutých okruzích vyrazili na trať vedoucí přes obce v okolí Kroměříže, dětští běžci dál pokračovali v ukrajování maratonských metrů na oválu.

 

 4.jpg

Každý z malých atletů vždy uběhl jeden okruh, na jeho konci pak předal štafetový kolík následujícímu členu štafety. Tímto způsobem se do štafety aktivně zapojilo bezmála 70 dětí. Někteří se spokojili s uběhnutým jedním oválem, našli se však i tací, kteří zdolali dva, tři, čtyři a dokonce až pět okruhů. Za neutuchajícího vzájemného povzbuzování nakonec dětská štafeta úspěšně zdolala maratonskou trať v čase 3hod a 24min, což je výkon, za který se nemusí stydět leckterý dospělý běžec či běžkyně!

img_0835.jpg

I letos byl program zpestřen seskokem místních parašutistů, kteří dopadli na travnatou plochu stadionu 10 minut před startem maratonu.

 

 

Statistika 1. dětského maratónu

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 3. dětský desetiboj