Jdi na obsah Jdi na menu

Na PMEZ v půlmaratonu jsme obsadili 3. místo!

V neděli 17.října se uskutečnil další, tentokráte již 24. ročník Poháru mistrů Evropských zemi v půlmaratonu. Naši běžci se na tento podnik nominovali již po sedmé v řadě a v rámci Poháru mistrů jako takového, šlo o 16 účast (7-7-2). Kvalifikačním závodem bylo jarní Mistrovství ČR v půlmaratonu v Plzni, kde jsme kompletně obsadili stupně vítězů. Do Portugalska tedy odjela pětice běžců ve složení Jan Kreisinger, Robert Štefko, Jakub Bajza, Tomáš Blaha a Martin Frei. Uvažovanou africkou posilu, Pascala Mombo Sarwata, jsme nakonec nepovolali. 

Tentokráte pořadatelé zvolili neobvyklou trať s převýšení 230 metrů, když se na ní vystřídaly prudší seběhy s následnými výběhy a zpestřením byly i ostré zatáčky. U mnoha běžců se rozdíl mezi nejrychlejším a nejpomalejším tempem na jeden kilometr pohyboval okolo 50 vteřin! Nejednalo se o trať okruhovou, ale vybíhalo se ze sousedního města, kde běžci otočili jedno menší kolečko. Na cca 6. kilometru se k nim přidali běžci z veřejného závodu, mezi nimiž byly poprvé ženy a odbyly si svou premiéru na Poháru mistrů v silničním běhu na 15 km.

Po startu si velmi dobře počínal Honza Kreisinger, který povzbuzen svým letošním nejlepším časem 1:03:42 z Berlína, srdnatě bojoval v čelní desetičlenné skupině, kterou kromě něho tvořili výhradně domácí běžci z Maratony a Comforlimpy. Jejich tempo vydržel až do 13 kilometru, kdy se na jeho nohách začaly projevovat následky prudkých seběhů. V další skupině hráli prim i zbývající naši běžci Jakub Bajza, Martin Frei i Tomáš Blaha. Robert Štefko praktikoval svůj osvědčený styl vyznačující se rozvážným začátkem. Po celou trať si výborně počínal domácí běžec Hermano Ferreira z Conforlimpy, který zvítězil ve výborném čase 1:01:24 hod. a s velkým přehledem obhájil své loňské vítězství z Paříže. Za ním však doběhli dva běžci konkurenční GDR Maratony, kteří dále obsadili i páté, šesté a sedmé místo a to znamenalo pro tento tým jasné vítězství v soutěži družstev. Zde je nutno poznamenat, že pro Portugalce je tento podnik vysoce prestižní záležitost, o čemž svědčí i to, že nikoho ze svých dobrých běžců nepostavili na sobotní Mistrovství světa v půlmaratonu v Čínském Nanningu! Honza Kreisinger nakonec zaběhl výborný závod, když jako první Neportugalec zopakoval loňské 10. místo v čase 1:05:41 hod., který má vzhledem k uvedenému profilu trati svou cenu. Jako druhý z našich doběhl na 15. místě Jakub Bajza (1:09:08), pro něhož to byl teprve druhý půlmaratón v životě a ve svých 20-ti letech byl také nejmladším účastníkem mistrovského závodu. Hned další místo obsadil Róbert Štefko (1:09:28) a za ním následoval Tomáš Blaha (1:09:39). Na 22. místě poté doběhl Martin Frei (1:12:34), na němž se v druhé polovině závodu projevila únava z předchozího náročného programu (Dolomitenman, Běchovice, Bobr cup).

 

Tato umístění jasně rozhodla o tom, že v součtu umístění nejlepší čtveřice běžců jednotlivých týmů, jsme získali krásné 3. místo!  Čímž jsme zopakovali umístění z roku 2007 a 2009 a završili letošní úspěšnou sezónu.        

  

Obrazek

1. Maratona, Por        16 
2. Conforlimpa, Por    24
3. AK Kromeriz, CZ 58

4. Herming Lobeklub, DM 79
5. AC Partizan, SRB 100
6. CD Spartans, IRL 108
7. CAV Andorra
, AND 109
8. Olimpus San Marino, SM 125

 

Náhledy fotografií ze složky PMEZ v půlmaratónu 2010-Torres Vedras