Jdi na obsah Jdi na menu

Roman Novotný se probojoval do finále olympijské dálky !

Roman Novotný dosáhl životního úspěchu, když po 72 letech postoupil jako druhý čech v historii do finále olympijské dálky !  Před ním se to povedlo v roce 1936 na OH v Berlíně skokanovi Vosolsoběmu, který v tehdejším finále obsadil 13. místo výkonem 714 cm, zvítězil legendární Jessy Owens (806 cm).

Už teď je tedy jasné, že svou účastí ve finále Roman vytvoří historicky nejlepší české umístění, protože finále je pouze 12-ti členné. Má to však jednu podmínku - musí mít v soutěži platný pokus.

Postup se však nerodil lehce, protože Roman proklouzl do finále až svým posledním pokusem (třetím posledním pokusem celé kvalifikace), který měl hodnotu 794 cm a byl o pouhý 1cm delší než výkony jeho nejbližších konkurentů - sauda Al Khuwalidiho a namibijce Louwa. Např. lídr světových tabulek - Irving Saladino - předvedl "jen" 801 cm a do finále nepostoupil žádný z trojice američanů !

Ani jsem nevěděl, že jsem postoupil," řekl Roman Novotný novinářům, od kterých se o svém úspěchu dozvěděl. "Křičeli na mě, že bude stačit 795, takže jsem byl nejdřív zklamaný. Teď se můžu konečně radovat," dodal. 
"Nesmím se uchlácholit, získat bojovnou náladu a jít do toho s vervou," prohlásil s tím, že oslavy musejí počkat. "Doufám, že to nepokazím, když jsem to tak dobře začal," řekl. 


Ve finále, které je na pořadu v pondělí 18.8. v 14:10 hod., držíme samozřejmě Romanovi palce !

Výsledky: http://www.iaaf.org/oly08/results/eventCode=3659/racedate=08-16-2008/sex=M/discCode=LJ/combCode=hash/roundCode=q/results.html#det