Jdi na obsah Jdi na menu

Na PMEZ v krosu jsme obsadili cenné 6.místo

V neděli 7.února se v Baskické metropoli Bilbau konal již 47.ročník Poháru mistrů evropských zemí v krosu. Jednalo se již o naši sedmou nepřetržitou účast v této odnoži Evropského klubového zápolení, přičemž loni v Istanbulu jsme obsadili 7. místo a historicky nejlepším umístěním je 5. místo, které jsme vybojovali v roce 2008 v portugalské Albufeiře.

Obrazek

 

Letošním cílem bylo zopakovat minimálně loňské umístění z Istanbulu, ale spíše se pokusit o jeho vylepšení směrem k pokoření maxima z roku 2008. V této snaze jsme se opírali jednak o poslední dobré výsledky našich běžců v čele s Janem Kreisengrem, o novou posilu, trojnásobného mistra republiky v krosu Milana Kocourka a o hostujícího Tanzánského geparda Pascala Mombo Sarwata a v neposlední řadě také o velezkušeného matadora Róbetra Štefka.

V Bilbau na běžce čekala velmi náročná trať v městském parku Etxebarria. Po sobotním vydatném dešti se travnaté úseky staly, stejně jako na prosincovém ME v Dublinu, pastí pro silové běžce. Junioři i ženy nasáklý podklad ještě více prohnětli, takže na elitní závod mužů byla připravena skutečná chuťovka.   

Na startu se sešla velmi silná konkurence, nic si nezavdávající s Evropským krosovým šampionátem. Vždyť na start se postavil v dresu domácího mistra Bikila Toledo čerstvý Evropský šampion v krosu „etiopský Španěl“ Alamayehu Bezabeh se svými reprezentačními kolegy, dále Portugalští rivalové Comforlimpa a Maratona, loni druzí Turci z Kocaeli a výborní Italští „hasiči“ z Fiamme Gialle.

Ihned po startu se vytvořila zhruba desetičlenná vedoucí skupinka, na jejímž čele se aktivně prosazoval kroměřížský Pascal Mombo Sarwat. Ta se postupně vykrystalizovala na vedoucí čtyřku – Španělé Bezabeh, Lamdassem, Sarwat a Ital de Nard.

V průběhu druhého kola se někomu z těch tří podařilo Pascalovi zout levou tretru, ale přepočítali se, když si mysleli, že ho tím vykolejí. Pascal pokračoval dál, na první dva Španěly díky získanému handicapu nestačil, ale na Itala de Narda si držel odstup. Polobosý Pascal se svou nevýhodou bojoval obdivuhodně celý zbytek mistrovského závodu (více než 6 km!) a když na něj v posledním kole zle dotíral, nachystal se na finiš v němž však přišla nepříjemná věc, kdy o kolo zpět běžící závodník zavinil, že pořadatelé nevědomky navedli v tu chvíli pro bronz běžícího Pascala Sarwata do průběžné rovinky místo cílové. Ten poté musel přeskočit hrazení, přičemž dopadl na bosou „kluzkou“ nohu a upadl, V té chvíli ho Ital předběhl a minimální náskok uhájil až na cílovou pásku. Pascal Mombo Sarwat doběhl tedy smolně těsně čtvrtý, pouhých 9 vteřin za vítězným Bezabehem (32:19 min.), ale za předvedený výkon si zaslouží naprosté absolutorium. Jeho výsledek je zároveň historicky nejlepším umístěním našeho běžce na Poháru mistrů v krosu. Doposud jím byl Ezekiel Jafari Ngimba svým 7. místem z loňského Istanbulu.

Milan Kocourek splnil očekávání a v náročném závodě doběhl na 26. místě v čase 33:58 min. Dnes se opět projevila běžecká zkušenost Róberta  Štefka , který i ve svých téměř 42 letech dokázal porazit spoustu o generaci mladších běžců. Začal svým v posledních letech osvědčeným způsobem „zvolna“, tempo postupně zvyšoval a nakonec doběhl o  3 vteřiny za Milanem Kocourkem na výborném 27. místě.

Janu Kreisingerovi náročná trať bohužel vůbec nesedla a nedokázal na ní prodat dobrou formu, která ho provázela v posledním období. Čas 34:56 min. znamenal 46. místo a Jan byl posledním z našich běžců, jehož výkon se započítával do Pohárového závodu.

Martin Frei doběhl na 53. místě v čase 35:10 min. a Tomáš Blaha obsadil časem 35:37 min. 63 místo.

 

Družstvo v dnešním závodě získalo rekordních 103 bodů, tj. o 27 lépe, než dosavadní maximum a obsadilo skutečně velmi cenné 6. místo z 18 zúčastněných Evropských týmů. Jedná se o výsledek naprosto srovnatelný s rekordním Albufeirským 5. místem z roku 2008, kde však nestartovalo silné Portugalské družstvo Maratony GDR.

Obrazek

 

 

Senior Men  
1 BIKILA 36
2 GA FIAMME GIALLE 42
3 GRUPO DESP REC CONFO 56
4 KOCAELI BUYUKSEHIR B 79
5 MARATONA CLUBE DE PO 83
6 AK KROMERIZ 103
7 ALES CEVENNES ATHLET 106
8 NEWHAM & ESSEX BEAGL 144
9 CLONLIFFE HARRIERS 169
10 AC MLADOST UZICE 176
11 SPARTA AM 190
12 HĂ„SSELBY SK 195
13 RFC LIÉGEOIS 226
14 PRINS HENDRIK 236
15 JYVĂ„SKYLĂ„ KENTTĂ„URHE 266
16 KS AGROS ZAMOSC 268
17 C.A.V.A. 303
18 CA BELVAUX 307

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky PMEZ v krosu 2010 2