Jdi na obsah Jdi na menu

Víkendové půlmaratony - výborný Kreisinger v Berlíně, Štefko desátý v Praze

Poslední březnový víkend byl ve znamení půlmaratonů. V sobotu se v Praze běžel tradiční Hervis 1/2Maraton ,  v neděli v Berlíně 30. ročník Berliner halbmarathonu a na Slovensku Bratislavský mestský polmaraton.

V Praze se na start mezi téměř devíti tisíci běžci postavili i naši - Róbert Štefko, Martin Frei, Jana Dorazilová a Jitka Stehlíková.  To by to nebyl Róbert Štefko, aby nedoběhl tradičně jako nejlepší z Čechů. Navíc se mu to povedlo ve velmi dobrém čase 1:06:57 hod., což ho v cíli vyneslo na celkové  10. místo, které se symbolicky shodovalo i s jeho startovním číslem. Martin Frei doběhl na 20. místě a dosaženým časem 1:11:49 hod. byl z Čechů šestý. Osobním rekordem se prezentovala Jana Dorazilová, když půlmaratonskou trať zaběhla poprvé pod 1:30h a časem 1:29:11 hod. obsadila mezi ženami celkové 21. místo. Z českých závodnic byla desátá. Jitka Stehlíhová běžela zároveň za B tým "behej.com" a 21,1 km dlouhou trať zdolala za 1:42:05 hod.   Závod vyhrál Keňan Joel Kemboi Kimurer, který solidním časem 1:00:09 hod. zaostal smolně o 2 vteřiny za traťovým rekordem. V kategorii žen zvítězila jeho krajanka Rose Jerotich Kosgeiová, která si s tratí poradila časem 1:09:57 hod.

Obrazek

 

V neděli se v Berlíně běžel již. 30. ročník Berliner halbmarathonu, na jehož start se postavil i Jan Kreisinger. V Berlíně se každoročně běhají rychlé časy a proto dal Honza před Prahou přednost hlavnímu městu Německa. Chtěl zde zúročit dobrou formu posledních měsíců a konečně zaběhnout kvalitní "Evropský čas". Tamní trať je jednookruhová, se startem u barokního chrámu Berliner Dom a s cílem před starou Berlínskou radnicí. Obojí blízko Alexanderplatzu se známou Berlínskou věží.  Běží se z bývalého východního Berlína do západního a zpět. Co se předpokládalo, se nakonec i stalo - Honza zaběhl svůj zatím nejlepší půlmaraton, v jehož cíli se stopky zastavily na údaji 1:03:42 hod. !  S tím obsadil celkové 16. místo, přičemž byl první z neafrických běžců. Před ním se umístilo "pouze" 14 Keňanů a dva Etiopané, z nichž vzešel i vítěz Eshetu Wondimu (1:00:16 hod.).  Honza tím zároveň splnil limit (1:04:00) na Mistrovství světa v půlmaratonu, které se uskuteční 16.10. v čínském Nan-ningu. Svůj dosavadní osobní rekord na této trati (1:05:04) překonal o 1 minutu a 22 vteřin. Cílem Berlínského půlmaratonu proběhlo 19667 běžců, což je 3 krát víc než v Praze (6128). Honza se svým novým osobním rekordem dostal na 10. místo historických českých tabulek, hned za svého trenéra Róberta Štefka, na něhož ztrácí 8 vteřin. Ten má však své osobní maximum o dost lepší, ale zaběhl ho ještě jako Slovák. Před ním jsou už jen běžecké legendy - Pešava (1:01:31), bratři Klimešové, Uvízl, Mezulianik, Tesáček, Šubrt a Faschingbauer.

Obrazek

 

Aby toho nebylo málo, tak se v neděli v Bratislavě uskutečnil 5. ročník ČSOB Bratislava Marathonu, kde si Filip Vrága zaběhl limit pro Mistrovství ČR v maratonu, které se uskuteční v rámci PIM Pražského maratonu. Časem 3:25:39 hod. obsadil 54. místo.

Ve slovenských Dudincích se šla tradiční chodecká 50-tka, která byla zároveň Mistrovstvím ČR. Náš jediný zástupce Lukáš Pazdera závod nedokončil. Na medaili přitom stačilo zajít padesátku "jen" za 4:40 hod. Zvítězil pardubický Jakub Zajíc, který chodecký maraton zvládl za 4:31:28 hod. Celkovým vítězem se stal Polák Augustyn Rafal ve velmi solidním čase 3:49:54 hod.