Jdi na obsah Jdi na menu

Rohálovskou desítku vyhrál Jan Kreisinger

 

V sobotu 26. února se v Prusinovicích uskutečnil další, již 18.ročník, Rohálovské desítky. Tento závod byl v loňském roce vyhlášen čtenáři respektovaného časopisu Behej.com jako nejoblíbenější silniční běh v České republice. 

 

I proto se na start letošního závodu postavilo rekordních 434 běžců a běžkyň. Mezi nimi samozřejmě nechyběli ani „domácí“ běžci AK Kroměříž, kteří na tomto běhu pravidelně sklízejí úspěchy. Letošní ročník se musel obejít bez účasti některého z našich hostujících afrických běžců a také bez běhající domácí legendy Róberta Štefka, který se zranil na nedávném PMEZ v krosu. Kromě nich se však na startovní čáru postavila téměř kompletní domácí běžecká špička, kterou doplnili běžci z maďarského Benedek teamu a početná skupina slovenských běžců a běžkyň.

dscf4765.jpg

 

V samotném hlavním závodě byli hodně vidět naši běžci , kterým udával prim Jan Kreisinger. Honza se usadil na čele startovního pole a takřka po celou trasu až do cíle před sebe nikoho nepustil.  Do cíle 10 km závodu doběhl v čase 30:49 min., s dvaceti pěti vteřinovým odstupem se v cíli objevil v pořadí druhý Maďar Albert Minczér (31:14) a o dalších 13 vteřin finišoval do cíle brněnský Jiří Homoláč (31:27). Na čtvrtém místě se v cíli ukázal další Maďar Tamás Tóth (31:35) a hned za ním, jako pátý, proťal pomyslnou cílovou pásku náš Jakub Bajza (31:57).  Podařilo se mu získat skalp Etiopana v maďarských službách, Erkola Ashenafiho, který již doběhl v čase lehce nad 32 minut.

Z dalších našich běžců doběhli v první desítce ještě na 9. místě Martin Frei (33:35) a desátý byl Zdeněk Medlík (34:01), který se vrací k závodění po nedávném zranění.  Oldřich Jasenský byl 89. v čase 40:24 min, hned za ním se v cíli objevil ve stejném čase Antonín Keller. Radim Stehlík doběhl na 96. místě v čase 40:35 min. Filip Vrága byl přesně stý za 40:45 min.  Vlado Maceček doběhl na 122. místě v čase 41:55 a Petr Osina závod vyklusal za 47:25 min. Jako premiérový běžecký silniční  závod si Rohálovskou desítku vybral Marek Šedý a s jejími nástrahami si lehce poradil v čase 55:07 min.

dscf4791.jpg

 

 

V kategorii žen zvítězila již po jedenácté nejlepší česká běžkyně, nestárnoucí Petra Kamínková z AK Olomouc, když se jí nástrahy Rohálovské trati podařilo zvládnout za 35:48 min., což znamenalo celkové 28. místo.  Na druhém místě doběhla Slovenka Lubomíra Maníková (39:07) z AK Spartak Dubnica a třetí v cíli byla talentovaná věkem ještě žákyně Carmen Beshirová z SK Zdice za 39:43 min.!

Z našich běžkyň se v cíli jako první objevila podle předpokladů Jana Dorazilová v čase 40:24 min., který stačil na velmi pěkné 6. místo mezi ženami. Kateřina Bluchová (dříve Bobotová) doběhla hned na dalším - 7. místě - v čase 41:54 min.  Svou první oficiální silniční desítku si v sobotu odběhla i Romana Šutová a v solidním čase 47:25 min. obsadila 14. místo v kategorii ženy A.

 

Jako předprogram hlavního závodu se již tradičně uskutečnily i závody mládeže. Letos jsme i my zde měli své zastoupení, když z atletické přípravky se ho zúčastnili bratři Jan a Šimon Máselníkovi, Adam Makový, Karolína Vránová, Zuzana Lukášová a Kristýna Váňová. Všem se podařilo dosáhnout velmi pěkných výsledků, Šimon Máselník dokonce zvítězil v kategorii nejmladší kluci v běhu na 140 m, když tuto trať pokořil za 33 vteřin.  Smutný byl jen Saša Stehlík, kterému startér uspíšil start jeho běhu o 10 minut a on ho tak bohužel promeškal, ačkoli se na něj předem velmi těšil a poctivě připravoval. I takový dokáže být sport... 

Podrobněji o závodech mládeže píše Jitka Stehlíková v rubrice "Atletika pro děti"

 

 

VÝSLEDKY - hlavní závod

VÝSLEDKY - mládež 

 

Náhledy fotografií ze složky Rohálovská desítka 2011