Jdi na obsah Jdi na menu

Dorazilová v Bratislavě poprvé pod 3 hodiny v maratónu, Kreisinger nejlepší z Evropanů na Hervis půlmaratónu

Přelomový březnovo-dubnový víkend byl ve znamení dvou významných běžeckých událostí. V neděli se běžel v Bratislavě ČSOB maratón, na němž si fantasticky počínala naše Jana Dorazilová a den před tím, v sobotu, se konal pražský Hervis půlmaratón, kde doběhl náš Jan Kreisinger jako první z Evropanů.

Jana Dorazilová podřídila celou zimní přípravu tomu, aby se jí podařilo pokořit na nejdelší běžecké trati tříhodinovou hranici a jako první závod si k tomu vybrala dnešní bratislavský ČSOB maratón. Jana si v něm počínala doslova fantasticky a i přes velmi nepříznivé počasí, které o víkendu panovalo, se jí podařilo zaběhnout nový osobí rekord 2:59:52 hod. a splnit si svůj velký cíl. Navíc obsadila mezi ženami skvělé 4. místo, když na prvním a třetím místě doběhli Keňanky a druhá byla Maďarka Bátaiová.

dsc_0399.jpg

Janě se podařilo porazit i jednu z nejlepších současných českých maratónkyň Ivanu Martincovou a hlavně někdejší vítězku pražského PIM maratonu, Maďarku Katalin Farkasovou. V naší klubové historii je teprve třetí ženou, po Daně Hajné a Ladě Brázdilové, které se podařilo překonat "bájnou" hranici 3 hodin na maratónské trati. Jak byl závod náročný vypovídá i to, že Janě v její snaze "pomáhal" další náš běžec Tomáš Neradil, který  však závod nedokončil.

Výsledky z Bratislavy: http://www.sportsoft.cz/cs/zavod/results/644?rid=807

 

V sobotu se v Praze běžel další ročník Hervis půlmaratónu, kde startoval i Jan Kreisinger. Honza si závod zvolil jako test tréninkové připravenosti zaměřené na splnění olympijského limitu na maratónské trati.  Přál si zaběhnout čas pod 1:05 hod., což se do 16. kilometru dařilo, ale vinou silného protivítru v posledním úseku trati, doběhl do cíle jako první Neafričan na 15. místě v čase 1:05:42 hod. Ten je zároveň letošném nejlepším českým výkonem. 

jan-kreisinger.jpg

 

Závodu se zúčastnil i další náš běžec, Martin Frei, který doběhl na 19. místě v čase 1:10:32 hod. Pražský Hervis půlmaratón vyhrál Etiopan Atsedu Tsegay, a to v 5. nejlepším časem všech dob na této trati 58:27 min.  

 

Výsledky: http://www.tds-live.com/ns/index.jsp?login=&password=&is_domenica=-1&nextRaceId=&dpbib=&dpcat=&dpsex=&pageType=1&id=4711&servizio=000&locale=1029#