Jdi na obsah Jdi na menu

Velmi úspěšné mistrovství ČR dorostu a juniorů!

Velmi úspěšné mistrovství ČR  dorosteneckých a juniorských kategorií absolvovali mladí atleti AK Kroměříž poslední červnový víkend v Třinci. Nominaci na mistrovství si po sérii závodů v květnu a červnu vybojovali junior Dominik Sokola v hodu oštěpem, juniorky Alena Symerská v běhu na 400m, Martina Sedláčková v běhu na 400m př. a dorostenec Vít Krejčí v běhu na 800 m.

 

Na M-ČR odjížděli s odhodláním překonat svoje nejlepší osobní výkony a z rozběhů postoupit do osmičleného finále, což jsou základní předpoklady pro úspěšné hodnocení jejich účasti na mistrovství ČR. Tato kritéria všichni splnili a s nadějemi jsme očekávali nedělní finále a věřili jsme v zisk medaile. V posledních letech nás na mládežnických MČR medailově držel Dominik Sokola, který již má z hodu oštěpem slušnou sbírku medailí. V žactvu vybojoval dvě stříbrné medaile z MČR a z Olympiády dětí, v dorostu získal zlatou medaili a také v Třinci v prvním roce mezi juniory vybojoval velmi cennou bronzovou medaili. Tato medaile má velkou cenu, protože příprava neprobíhala optimálně kvůli zranění lokte, které poslední dva měsíce omezovalo jeho oštěpařský trénink a Dominik musel trénovat a závodit v jiných atletických disciplínách. I přes tato omezení dokázal Dominik soupeře zaskočit prvním pokusem v osobním a klubovém rekordu 59,11 m, což znamenalo cenné 3.místo. Jelikož Dominikovi soupeři jsou o rok starší, tak má šanci o zlato zabojovat příští rok.

 

2014-6_mcr_dominik_2.jpg 

2014-6_mcr_dominik_1.jpg 

 

Velkou senzací bylo vystoupení juniorky Aleny Symerské. Na mistrovství ČR odjížděla s osobním rekordem 58,35 a tabulkovým postavením na 9.místě mezi juniorkami ČR. Již v rozběhu si osobní rekord zlepšila na skvělých 56,80 a všem naznačila, že je výborně připravená a musí se s ní počítat. Finále bylo pro ni premiérou, protože nikdy neabsolvovala dva tak náročné běhy ve dvou dnech po sobě. Poradila si s tím excelentně a po dalším výborném zlepšení osobního rekordu na 56,24 získala pro mnohé překvapivé 2.místo a stříbrnou medaili. Zaslouženým bonusem byla pozvánka od reprezentačního trenéra Tomáše Dvořáka na mezistátní utkání juniorů a juniorek ČR–Maďarsko–Chorvatsko–Slovinsko – Slovensko, které se uskuteční 5.července ve Slovinsku v městě Slovenj Gradec. Také Alena je mezi juniorkami prvním rokem, atletice se věnuje teprve druhou sezónu a již nám předvedla skvělý výsledek a zážitek.

Svoje první mistrovství ČR absolvoval mezi dorostenci na 800 m Vít Krejčí. Loňský žák,který nás v loňském roce upoutal vítězstvím na krajském kole soutěže všestrannosti OVOV na mistrovství ČR neodjížděl jako favorit. Tabulkové 13.místo na 800 m časem 2:01,64 mezi většinou o rok staršími dorostenci dávalo ale naději při dobré taktice proniknout do finále mezi nejlepších 8 dorostenců v ČR po necelém roce tréniku.To se nakonec povedlo. V pomalu běženém rozběhu se Víťa dobrým finišem probojoval na druhé postupové místo časem 2:03,96. Ve finále odvedl svoje maximum,když vybojoval 5.místo v osobním rekordu 1:59,80 min. a za medailovým umístěním zaostal pouhých 55 setin vteřiny. Víťa na svém prvním mistrovství nezklamal. Poprvé v životě pokořit hranici 2 min. na nejdůležitějším závodě v roce MČR se zkrátka počítá.

 

Čtvrtou členkou naší letošní úspěšné výpravy na mistrovství ČR byla juniorka Martina Sedláčková. Martina se na „republiku“ probojovala na 400 m překážek časem 66,27 min. a její tabulkové 8.místo dávalo velkou šanci běžet poprvé v životě finále na MČR.

Martina nezklamala a 3.místem v rozběhu si pěkným zlepšením osobního rekordu na 65,10 vt. vybojovala postup do nedělního finále.Výsledek a hlavně osobní rekord jsou o to cennějí, že zdaleka nebylo ideální počasí a poryvy větru o síle až 6,4 m/s dělaly závody velmi náročné. Nedělní finále u Martiny poznamenala trochu nervozita, ale hlavně kolize na 4.překážce, kde ztratila rytmus a mezeru mezi překážkami běžela o 0,7 vt. pomaleji než mezeru předcházející a následující. Tuto ztrátu se již nepodařilo zlikvidovat, přesto je 7.místo časem 65,37 těsně za sobotním osobákem výborným výsledkem a každé finále na nejdůležitějším závodě v roce se počítá.

 

VÝSLEDKY: http://online.atletika.cz/vysledky.aspx?idk=18376