Jdi na obsah Jdi na menu

Štefko popáté mistrem ČR v půlmaratónu, Frei druhý, Blaha čtvrtý

V sobotu 18.4. se běželo v Pardubicích v rámci "Vinařského půlmaratónu" mistrovství České republiky v půlmaratónu.

Na trati dlouhé 21097,5 m už popáté za sebou zvítězil Róbert Štefko (1:07:21 hod.), před Martinem Freiem (1:07:33) a Petrem Pechkem (1:07:55) z Maratonstavu Úpice. Na nepopulárním čtvrtém místě doběhl opět Tomáš Blaha (1:08:11). Na chlup přesně se tak zopakovalo umístění z loňského roku. Připomínám, že Róbert bude mít zanedlouho 41 let a po závodě k tomu řekl následovné: Do osmnáctého kilometru jsem běžel ve skupince s klukama, tempo jsem nechal v podstatě na nich a „vezl“ jsem se, čekal jsem, jestli budou mít síly. Pak jsem ale zrychlil, odpojil jsem se a na to už nikdo nezareagoval. Čas nehodnotím, přijel jsem si pro umístění na domácím šampionátu. Zdá se mi, že ostatní stále ještě přede mnou mají respekt, jak se objevím v poli, má to na ně vliv. Počasí bylo skvělé, vyhovovalo mi. Dlouhá léta jsem tvrdě trénoval a stále ještě sklízím ovoce z těch mých celkem drsných tréninků. Doufám, že i mladší závodníci mi začnou šlapat na paty. Proč stále vyhrávám, to není otázka pro mě, ale spíš pro ně. Ovlivňuje to také asi životní styl těch mladých, možná tomu nedávají všechno, fakt nevím…" krčil rameny vytrvalecký matador.

Z našich borců doběhl ještě na 17. místě Jan Bláha (1:14:26) a 40. příčku obsadil Filip Vrága (1:24:44). Výsledky jednotlivců se zároveň započítávaly do neoficiální soutěže družstev a pro naše běžce to znamená další nominaci na podzimní PMEZ v půlmaratónu.  

Obrazek

 

Obrazek

Co se týká samotného "Vinařského půlmaratónu", tak zde podle předpokladů dominovali běžci tmavé pleti. Zvítězil favorizovaný keňan Wilson Kwambai Chebet (1:00:49), před krajanem Walikariuky Mwangim (1:02:32) a "naším" tanzáncem Damianem Chopou (1:02:47). Další tanzánec běhající za AK Kroměříž, Pascal Mombo Sarwat, doběhl na 6. místě (1:03:51). Róbert Štefko se pro zajímavost umístil celkově na 10. místě, přičemž před ním doběhli pouze afričané.

 

Náhledy fotografií ze složky Mistrovství ČR v půlmaratónu 2009