Jdi na obsah Jdi na menu

Pražský maraton - skvělý traťový rekord, Róbert Štefko z Čechů pátý, Jana Dorazilová šestá

V neděli 9. května se běžel 16. ročník Pražského PIM maratonu, který ve svém názvu nese jméno hlavního sponzora - koncernu Wolksvagen.  Už po několikáte byl tento závod zároveň mistrovstvím České republiky v maratonu, letos již 41. v pořadí.

Na start by se postavil rekordní počet kroměřížských běžců, mezi nimiž vyčnívala běhající legenda Róbert Štefko. V mužské kategorii ho doplnili ještě Jan Bláha, Václav Filip, Tomáš Neradil, Oldřich Jasenský a Filip Vrága. Rekordní zastoupení jsme měli i v kategorii žen, kde nastoupili Jitka Stehlíková a Jana Dorazilová.   

Za několik málo týdnů 39-letý Jan Bláha je rekordmanem v počtu mistrovských titulů (4x) a v počtu medailí z MČR (7x). Honza v současné době běhá již víceméně pro radost, avšak stále dosahuje dobré výkonnosti. Tento měsíc 42-letý Róbert Štefko je v této statistice také vysoko, neboť je trojnásobným mistrem a loni k tomu přidal ještě jedno 3. místo.  Robo však do této  statistiky začal svými výsledky psát až v roce 2004. 

Na startu, který byl v 9:00h na Staroměstském náměstí, přivítalo více než 8 tisíc maratonců přívětivé počasí. I to bylo nakonec jedním z faktorů, který pomohl elitním běžcům k fantastickým časům. Ostré tempo od úvodu diktoval mladý Keňan Denis Ndiso, kterého pronásledovatelé doběhli až někde kolem 30. kilometru. Poté se na chvíli vytvořila vedoucí trojčlenná skupinka, z níž se odpoutal skvělé běžící Keňan Eliud Kiptanui. Strojovým tempem doběhl do cíle na Staroměstském náměstí a to v šestém nejlepším letošním čase, v novém traťovém rekordu 2:05:39 hod. Výkon svého krajana Ivutiho z loňského roku tak překonal o více než 2 minuty.  I druhý v cíli, Etiopan Yemane Tsegay (2:07:11), byl lepší traťového rekordu, stejně jako třetí Keňan Nicholas Koech (2:07:23). Další dva běžci se dostali pod uznávanou hranici 2:10 hod.  Kiptanui pochází z města Eldoret, které se nachází v bezprostřední blízkosti známého vysokohorského tréninkového centra Iten (2400 m.n.m.), kde se připravuje nejen celá keňská běžecká špička, ale i řada předních světových vytrvalců. Jeho nedělní výkon proto není až tak velkým překvapením. 

Obrazek

Co se týká mistrovství ČR v maratonu, tak nejlepším byl nakonec Petr Pechek (2:22:18), který v závěru nastoupil naturalizovanému Etiopanovi Mulugetovi Serbessovi (2:22:47) a oplatil mu tak loňskou porážku. Serbessu známe jako dvojnásobného vítěze Chřibského maratonu. Třetí doběhl Pavel Novák (2.25:38), čtvrtý potom Daniel Orálek (2:27:49) a na 5. místě doběhl Róbert Štefko (2.28:53). Na Robovi se projevila únava z předchozího náročného programu, který vyvrcholil ziskem titulu v půlmaratonu před 14 dny. On sám tušil již před závodem, že to nebude ono, cítil se unavený a vynechal i rozklusání. Přesto nastoupil a i když mu v průběhu závodu bylo jasné, že neběží na stupně vítězů, tak závod dokončil. Róbert si za to zaslouží naprosté absolutorium. "Stroj na medaile", kterým by se dal Róbert s nadsázkou nazvat, má také právo na výpadek.

Obrazek

Závod se naopak povedl Janu Bláhovi, který doběhl v mistrovském závodě na 8. místě v dobrém čase 2:31:24 hod.  Pražský maraton se běžel i jako oficiální mistrovství Evropy policistů a v něm se Honza umístil na 5. místě. V novém osobním rekordu proběhl maratonskou trať i Oldřich Jasenský, když pomyslnou cílovou pásku proťal v čase 2:55:27 hodTomáš Neradil si s nástrahami maratonu poradil v čase 3:01:19 h, a Filip Vrága časem 3:19:08 h.  Pro oba jsou to zároveň nová osobní maxima. V mistrovském závodě obsadil Jasenský 25. místo, Neradil 34. místo a Vrága byl 48.

V mistrovském závodě žen se dařilo Janě Dorazilové, která doběhla  na výborném 6. místě a časem 3:12:23 hod. si také posunula hranici osobního rekordu. Jitka Stehlíková  do cíle dorazila  v čase 3:54:42 hod., což znamenalo 11. místo v MČR.

 

Náhledy fotografií ze složky Pražský Volkswagen Maraton 2010