Jdi na obsah Jdi na menu

113. Běchovice - Kreisinger i Bajza mistry ČR v silničním běhu, Štefko stříbrný

V tradičním termínu, poslední zářiovou neděli, se uskutečnil již 113. ročník slavného závodu Běchovice - Praha, který je již řadu let také mistrovstvím České republiky v silničním běhu na 10 km (přesně 10031m). Tituly se rozdělují v kategoriích mužů, žen, juniorů a juniorek.

Běžci našeho klubu od roku 2004, kdy jsme angažovali Róberta Štefka, vozí z tohoto závodu pravidelně medaile a loni jsme dokonce získali v kategorii mužů tzv. hattrick. Róbert je také posledním, kdo tento závod zaběhl pod 30 minut (29:34). Letos jsme měli opět vysoké ambice, protože do závodu nastoupili všichni naši elitní běžci. Navíc jsme měli početné zastoupení i v ostatních kategoriích.

V hlavním závodě mužů byl největším favoritem Američan Ryan Vail, kterého známe již jako letošního vítěze MČR v krosu z Kdyně. Dále to byl Keňan Francis Kimutai a zlobit mohl také Maďar Tóth. Papírové předpoklady se nakonec splnily, když jako první doběhl do cíle Američan Vail v čase rovných 30:00 minut. Jako druhý se na Koněvově ulici v Praze Na Žižkově objevil Jan Kreisinger, kterému se časem 30:39 min. podařilo nakonec udolat Keňana Kimutaie (30:53 min.). Na 4. místě doběhl Maďar Tomas Tóth (30:53) a hned za ním finišoval Róbert Štefko (31:08).  Tomáš Blaha doběhl na 7. místě v čase 31:47 min., Pavel Faschingbauer obsadil celkové 9. místo (32:01), Martinu Freiovi závod tentokrát nevyšel podle představ a doběhl až na 16. místě (33:35 min.). Závodu se účastnil i chodec Lukáš Pazdera, který doběhl na pěkném 27. místě v čase 34:40 min. V mistrovském závodě tak získal Jan Kreisinger titul mistra republiky, Róbert Štefko udělal stříbrnou medaili a Tomáš Blaha zaostal za bronzovým stupínkem o 13 vteřin, které ho dělily od třetího Kourka z Nového Města. Do první desítky se ještě vešel Pavel Faschingbauer, který byl šestý. Martin Frei obsadil 13. místo a Lukáš Pazdera byl v mistrovském závodě na 24. místě.

Obrazek

 

Náramnou druhou polovinu sezóny zažívá junior Jakub Bajza, který po výborných výsledcích z ME a MS v bězích do vrchu, vybojoval s přehledem mistrovský titul v kategorii juniorů, když 10 km trať pokořil v osobním rekordu 32:21 minut. Před svým velkým soupeřem Jirkou Homoláčem zvítězil o 44 vteřin. 

Obrazek

 

V kategorii žen jsme měli nebývale početné zastoupení. Do závodu nastoupily hned tři naše běžkyně a vedly si dobře. Renata Brodová si doběhla časem 41:56 min. pro pěkné 12. místo. Kateřina Bobotová za ní zaostala o 24 vteřin (42:20), což jí vyneslo 14. místo. Závod si užila i Jitka Stehlíková, která si v rámci přípravy na  Chřibský maraton odskočila na "kratší" trať a bylo z toho solidní 24. místo za 47:18 min.  Hlavní i mistrovský závod žen vyhrála již po 11. olomoucká Petra Kamínková a stala se z ní Běchovická legenda.

Dobrého výsledku dosáhla i juniorka Anežka Vrágová, která si ve své kategorii doběhla pro pěkné 5. místo v čase 44:20 min. a zopakovala tak stejné umístění z letošního MČR v běhu do vrchu.

Závodu úspěšně dokončilo celkem 1190 běžců a běžkyň !

Reakce běžců po závodě:

Honza Kreisinger uznal, že to neměl vůbec snadné. „Mám toho plné zuby, v konci jsem byl rád za to, že jsem udržel pozici, na Ryana už jsem neměl. S časem bych byl spokojený, kdyby to bylo pod těch 30:30, jak jsem říkal před startem,“ pokrčil rameny vítěz MČR, jenž za svým výkonnostním cílem zaostal nakonec o 9 vteřin.  „Kdybych trochu víc trénoval, měl bych zase starosti,“ odmítl tezi, že nyní nastalo jeho období. „Doufám, že moje tréninky posunou Honzu dál. Na Američana dnes neměl, ale líbilo se mi, že bojoval až do konce. Já sám mám z dnešního závodu dobrý pocit,“ prohlásil v cíli 41letý matador Róbert Štefko.

Celkové výsledky:

http://online.atletika.cz/upload/bechovice2009_v02.pdf

 

Náhledy fotografií ze složky Běchovice 2009