Jdi na obsah Jdi na menu

AK Kroměříž se stal po čtvrté za sebou vítězem Česká spořitelna atletické extraligy!

Atleti AK Kroměříž se stali po čtvrté za sebou vítězi Česká spořitelna atletické extraligy.

Závěrečným 6. mítinkem, který se uskutečnil 13.srpna v Pardubicích, skončila letošní Česká spořitelna extraliga.

Předchozích zhruba 50 let se soutěžilo podle tradičního, léty zaběhlého systému, který byl právě letos nahrazen novým modelem, který nemá v Evropě obdoby. Namísto třech klasických kol, v nichž bylo umístění závodníků ohodnoceno pomocnými body 11-9-8-7 až 1b., se v roce 2011 uskutečnilo pouze jedno klasické kolo. Druhé kolo proběhlo v rámci Mistrovství republiky jednotlivců na dráze a místo třetího kola bylo vybráno 6 domácích mítinků. Další zásadní změnou bylo hodnocení dosažených výkonů pomocí tzv. maďarských tabulek, takže čím kvalitnější výkon, tím více pomocných maďarských bodů.

 

Pouštět se do podrobného rozboru o tom, jestli se inovovaný model neosvědčil nebo osvědčil, ponecháme na kompetentních osobách.

 

Nás v této chvíli nejvíce těší především ta skutečnost, že naše družstvo mužů prošlo letošní extraligou suverénně, zvítězili jsme ve všech 3. kolech a po čtvrté za sebou získali extraligový titul!  Dosaženého úspěchu si velmi ceníme, a to kvůli těžkostem, jež nás již více než deset měsíců provázejí a jsme rádi, že jsme tím vyslali povzbudivou zprávu Radomírovi.

 

Podle našich úvodních propočtů měl mít v tomto modelu soutěže trochu „navrch“ náš největší soupeř, Dukla Praha, která má ve své sestavě hodně borců, kteří jsou schopni dosáhnout na "vysoké" maďarské body. Většina propočtů nám vychází, ale v tomto případě se vůbec nezlobíme, že nevyšly. Papír jedna věc, druhá věc jsou okolnosti, které v průběhu sezóny vyvstanou a ovlivní dosažené výsledky.

Naše družstvo učinilo rozhodující krok k obhajobě hned v 1. kole ve Vítkovicích, kde se mu podařilo vybudovat velký náskok.

Naprostou raritou skončilo 2.kolo, konané v rámci MČR jednotlivců, kde jsme Duklu porazili o jedinný maďarský „patnáctitisíc“ bod!  Ano o pouhý bod, který opět potvrzuje, že je třeba na ploše stadionu odevzdat maximum možného a nic není radno vypouštět. Cenu má každá setina, vteřina i centimetr.

Z šesti mítinků byl v našem podání výkonnostně nejlepší ten poslední, pardubický.

 

Na závěr je třeba poděkovat všem atletům, kteří se o vítězství v extralize zasloužili a také vedoucímu družstva Otovi Šedému. I díky jeho analýzám a bezchybné statistice, jsme s dostatečným předstihem věděli, že zvítězíme.  Šlo jen o tu třešničku na dortu, zda se nám to podaří ve všech třech kolech, což se nakonec podařilo.

 

Nyní je potřeba se ještě dobře připravit na MČR družstev, které bude i kvalifikací na příští ročník PMEZ na dráze, nejprestižnější to cíl našeho sportovního snažení.

 

Extraliga všeobecně, jakožto nejvyšší domácí soutěž, by měla mít i nadále svou vážnost a vyjímečné postavení. Je tomu tak ve všech sportech a je to hodně důležité, především pro mimorezortní kluby, které potřebují nabídnout potencionálním sponzorům nějakou devízu v podobě vítězství či dobrého umístění v nejvyšší soutěži.

Proto náš klub bude vždy podporovat taková řešení, která přispějí k prestiži nejvyšší soutěže a zabrání jejímu dehonestování.

 

Výsledky z Pardubic: http://online.atletika.cz/vysledky.aspx?idk=13164

 

KONEČNÉ POŘADÍ A STATISTIKY