Jdi na obsah Jdi na menu

Chřibský maraton - 38. ročník vyhrál domácí Jan Bláha a v novém traťovém rekordu Michaela Mertová

Stejně jako v loňském roce se na start 38.ročníku Chřibského maratonu postavilo 81 běžců a běžkyň. Mezi nimi byli opět i tací, kteří si tento obtížný maratón vybrali jako svůj úplně první – premiérový! Sobotní ráno naštěstí rozptýlilo veškeré obavy pořadatelů, neboť bylo zaděláno na krásný den a ten také po celý den panoval. A tak se běžci mohli směle vydat na trasu vedoucí z atletického stadionu, přes Kvasice a na Nové Dědině zavítali do malebných Chřibských hvozdů. Tam už to údajně běží samo….

Ihned po startu maratonu, který obstaral výstřelem z pistole starosta města a toho dne i čerstvý senátor, Mgr. Miloš Malý, šla do čela domácí maratonská legenda Jan Bláha. Bývalý dvojnásobný mistr ČR na této trati a majitel osobního rekordu okolo 2:15 hodin byl dobře obeznámen s nástrahami trati, ale i přesto zvolil velmi svižné tempo. Za ním se držela skupinka pronásledovatelů, kterou tvořil nejlepší český triatlet Petr Vabroušek, Marek Procházka a Milan Adamec. V kategorii žen si úplně stejným způsobem jako Honza Bláha počínala Michaela Mertová, letošní česká nejlepší maratonkyně a účastnice MS v běhu do vrchu. Její tempo bylo opravdu vysoké a dávalo tušit, že se v cíli můžeme dočkat velmi kvalitního času.

Letošní ročník také přilákal vysoký počet domácích běžců, kromě Jana Bláhy běželi Tomáš Neradil, Oldřich Jasenský, Jana Dorazilová a Jitka Stehlíková. Svůj první maratón v životě podstoupil i Petr Osina, vedoucí družstva žen AK Kroměříž. Po pětileté absenci se představil i František Novotný, který do roku 2005 absolvoval všechny ročníky Chřibského marartonu!  Na startu byli i český a slovenský rekordman v počtu uběhnutých maratonů…Jiří Březina z Přerova jich měl na kontě 532 a jeho slovenský kolega Alexander Simon dokonce 591!!!

 

Podle slov všech zúčastněných se běželo velmi dobře, což se projevilo i na kvalitě dosažených časů. Jan Bláha svůj náskok postupně navyšoval a do cíle na atletickém stadionu v Kroměříži doběhl ve velmi solidním čase 2:37:00 hod.  Za ním probíhal urputný souboj o druhé místo mezi Vabrouškem a Procházkou, který pro sebe nakonec rozhodl právě Procházka. Na Petra Vabrouška se v závěru mocně dotahoval i Milan Kadlec, který doběhl na neoblíbeném 4. místě. Loňský vítěz, Jan Škrdla, obsadil 5. místo a Pavel Horák doběhl šestý celkově, v kategorii M50 však bezpečně zvítězil.

Za touto šesticí se v cíli objevila první žena, kterou nebyla žádná jiná než Michaela Mertová. U jejího výkonu se pomyslené ručičky stopek zastavily na hodnotě 2:54:28 hod., což znamenalo zároveň překonání traťového rekordu Lady Brázdilové o 3 minuty! Michaele se podařilo zaběhnout na této obtížné trati i lepší časy než tu před lety dosáhly české maratonské legendy Alena Peterková a Dana Hajná. Na 2. místě doběhla po výborném výkonu domácí Jana Dorazilová, jež dosáhla velmi dobrého času 3:06:35 hod. a na třetí místo odsunula loňskou vítězku Jiřinu Kociánovou (3:10:43). Bramborovou medaili získala domácí běžkyně Jitka Stehlíková, která však nikterak nesmutnila a naopak byla s dosaženým časem 3:50:12 hod. nadmíru spokojená. Na 5. místě doběhla Zdeňka Tvrdá, která zde zvítězila již v letech 1992,1993,1995 a 1996.

 

Z domácích běžců obsadil Tomáš Neradil 9.místo časem 3:03:23, Oldřich Jasenský byl 19. za čas 3:21:28 hod.  Petr Osina svůj první maratón úspěšně zvládl, když ho absolvoval za 3:53:19 hod. Franta Novotný se na maratónskou trať vrátil časem 4:34:52 hod. Vzdal pouze jediný běžec, takže do cíle úspěšně doputovalo 8 desítek maratónců, z toho 75 mužů a 5 žen. Závěrem lze konstatovat, že se letošní ročník Chřibského maratonu byl jednoznačně vydařený!

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chřibský maraton 2010