Jdi na obsah Jdi na menu

45. ročník CHŘIBSKÉHO MARATÓNU - komentář, výsledky o foto

V sobotu 21.října se uskutečnil půlkulatý, 45.ročník, Chřibského maratónu.

Maratón tak nějak stále držíme v duchu jeho tradice, zatím neuvažujeme o jeho přeměnu v masový běh s komerčním podtextem, ani o jeho doplnění např. o půlmaratónskou trať. Jedná se totiž o jednookruhový závod a dělat start nebo cíl pro půlmaratónce na Kostelanech, nebo vymyslet jiný okruh by bylo pořadatelsky velmi náročné. Takováto dvouzávodová symbióza byla vyzkoušena již v prvních 14.ročnících, kdy se kromě maratónu běžela i jednookruhová 30-tka, která byla nakonec po zralé úvaze zrušena. Jde o klidný, spíše komorní silničně-lesní běh, při němž si maratónci můžou naplno vychutnat putování krajinou, přičemž kromě  úseku po cyklostezce do Kvasic nedoznala trať od 70-tých let zásadních změn 

Letos se na start postavilo celkem 56 odhodlaných maratónců, z nichž bylo dokonce i 8 žen. Navzdory nepříznivým předpovědím se vydařilo i počasí, což všichni kvitovali s velkým povděkem. Zejména potom obsluha občerstvovacích stanic a dětská štafeta. Když teď při psaní vidím, jak za oknem prší... brrr:)

V dlouholeté historii maratónu se letos poprvé přihodil tzv. "double", když v kategorii mužů i žen zvítězili běžci našeho klubu - Josef Sedláček  (​2:50:13 hod.​) a Jana Dorazilová (3:14:19 hod.​). 

Na start se znovu postavil i trojnásobný vítěz Chřibáku, Petr Vabroušek - česká triatlonová ikona. Petr zpočátku běžel v čelní skupině, ale poté, pod vlivem předchozího náročného programu, zvolnil a do cíle doklusal. Na startu jsme mohli opět vidět jak českého (Jiří Březina z SK Přerov),tak i slovenského rekordmana v počtu uběhnutých maratónu, Alexandera Simona (DS Žilna), který běžel svůj neuvěřitelný 941 maratón!!! V listopadu slaví 70 let, Jiří Březina je ještě o 8 let zkušenější:)

O tom, jaké to je být druhý na Chřibáku by mohl asi nejlépe vyprávět Milan Adamec​ (Orel Vyškov) který letos opět doběhl těsně druhý (2:54:27 hod.). Ale trpělivost a vytvrvalost se vyplácí, snad tedy Milan na vytoužené vítězství dosáhne třeba příští rok. Držíme palce!

Na 3. místě doběhl Milan Kolařík (Slečínky Napajedla) v čase 2:58:38 hod. a těsně za ním další kroměřížský běžec Petr Klement (dressme.cz) 

V kategorii žen doběhla na 2. místě Blanka Selucká (Kyjov), jež si s náročnou tratí poradila za 3:37:24 hod. Jako třetí se na ploše stadionu objevila a do cíle také doběhla domácí maratónkyně Hanka Kotková, která si na Chřibáku vytvořila nové osobní maximum 3:48:14 hod.

O tom "zaběhnout si jednou" Chřibský maratón delší dobu snila a letos si poprvé také ten sen vyplnila další kroměřížská známá sportovkyně Lenka Vondrušková. V cíli byla šťastná, doběhla... na pěkném 5. místě za 4:06:06 hod..

Na závěr musím opět s velkou radostí konstatovat, že i letos se Chřibák vydařil! Chtěl bych touto cestou PODĚKOVAT běžcům za jejich odvahu a odhodlání i za to, že přijeli. Všem členům organizačního týmu za pomoc a ochotu. Řediteli závodu, Otovi Šedému za velkou obětavost při přípravě. A tam "Nahoru" za to počasí i za to, že vše proběhlo bezproblémů! DĚKUJI 

A v neposlední řadě také samozřejmě také i institucím, které nás podpořily:

logo_mesta_kromerize.jpg

 

 

 

vystrizek-sportuj-s-nami.jpg

 

 

 

 

 

 

VÝSLEDKY - 45.ročník Chřibského maratónu

 

VÝSLEDKY (pdf)

 

Náhledy fotografií ze složky Chřibský maratón 2017